33 találata van eddig a Bayern csatárának – Dieter Müller csak eggyel több gólt lőtt ennél az 1976-77-es szezonban. Az ex-csatár azt mondta erről, hogy „neki meg van az előnye, hogy ő lövi a büntetőket.” A 66 éves Dieter Müller 303 Bundesliga mérkőzésen 177-szer talált be az ellenfél kapujába, ebből 34-et 1976-77-ben szerzett.

 

 

Herr Müller, a Bayern csatára, Robert Lewandowski a Freiburg elleni két gólja után 33 találattal áll a góllövőlista élén – és csak eggyel marad el az Ön rekordjától. Sikerülhet beállítani az Ön csúcsát?
Semmi bajom nincs ezzel, szívből kívánom, hogy Lewandowskinak meglegyen a 34 gól, hiába szépek ezek az egyéni csúcsok. De Gerd Müller 40 gólját még Lewandowski sem tudja megdönteni – sőt senki más sem. Az ilyen rekordok örökre megmaradnak.

 

Mit ért ez alatt?
A 40 gólt hihetetlen nehéz elérni. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy ma már sokkal többen fogják a csatárt, mint régebben. És egy sérülés miatt vége lehet mindennek.

 

Lewandowski is megsérült a szezonban, de a koronavírus miatt csak két mérkőzést hagyott ki.
Szerencséje volt, a szünet alatt volt ideje felépülni. De ez nem változtat azon a tényen, hogy milyen jó teljesítményt nyújtott a szezonban. Nagyon jól játszik, valamint egy nagyon jó csapatban. Számomra Lewandowski az elmúlt évtized egyik legkomplettebb csatára és jelenleg a világ legjobbja. Kiemelkedő képességei vannak.

 

Mi a legjobb benne?
Ballal is ugyanolyan jól lő, mint jobbal és a fejjátéka is kiváló, valamint részt vesz a csapatjátékban is. Jó fizikális képességei vannak, tapasztalt játékos. Egy komplett csatár, mindenben jó, mint amilyen én voltam. Talán lőhettem volna annyi gólt, mint ő, ha fizikálisan olyan szinten lettem volna. A legnagyobb előnye az, hogy sokkal több büntetőt lő.

 

Hol van a legnagyobb különbség Önökhöz képest? A fizikai képességekben?
Igen, ma sokkal több lehetőség van az edzésre. Több specialista van, akik az egész csapatról gondoskodnak. Nekünk összesen két edzőnk volt. Néhány dolog nem változott: Hermann Gerland szerint fontosabb a fejjáték, mint bármikor.

 

Igaz?                                                                                                                                                                   Igen, ezt mondta. Ezt én is fontosnak találom. Fontos a jó fejjáték, nekem sem ártott ez, órákig gyakoroltam a fejelést. Horst Hrubesch is így tett a Hamburgnál.

 

 

Fordította: Jászapáti Péter

Forrás: www.abendzeitung.de