Menü Bezárás

Következő mérkőzés

FC Bayern München
FC Bayern München
HOME
Eintracht Frankfurt
Eintracht Frankfurt

Bayern történelem 1969/70
A sikeredzőnek távoznia kellett

Branko Zebecnek 1970 márciusában távoznia kellett. Udo Lattek érkezett éjszaka. Azonban a cím már eldőlőben volt.

Az előző szezon duplázó csapata jól kezdte a szezont, a Bayern hazai pályán verte 4:0-ra a Rot-Weiss Essen csapatát. A mérkőzésen Gerd Müller triplázni tudott, az i-re a pontot pedig Rainer Ohlhauser tette fel a 82. percben.

A második játéknapon aztán következett a Gladbach elleni mérkőzés. A Bayern Starek révén még a 11. percben megszerezte a vezetést, de a hazai csapat fordítani tudott, így a Bayern elszenvedte első vereségét a csikók ellen a Bundesligában.

A szezon előtt már azt mondta Franz Beckenbauer, hogy legjobb lenne “egy kombináció a gladbachiakból és a Bayernből, ennyi.”
Ami a Bundesligában nem lehetséges, mindez a válogatottban megvalósulni látszott. Maier, Beckenbauer-Müller tengely, aztán itt volt Berti Vogts, Günter Netzer és Jupp Heynckes. Milliók mozdulnak meg az új évtized derekán, a szurkolók legnagyobb kérdése: Bayern vagy Gladbach?

Aki a Gladbach javára döntött, a következő bajnoknak örülhetett.
1969 nyarától jöttek a gondok a Bayern München háza táján: csak 20 nap nyári szabadásgot kaptak a fiúk, ami túlságosan rövid. Reklamáltak a játékosok, azonban Branko Zebec személyében süket fülekre találtak. Sőt, ő méginkább közbeszólt, s a tréning intenzitást “20%-al megnövelte”, ugyebár játszanak idén Bajnokok Európa Kupáját.

Az első fordulóban a Saint-Étienne volt az ellenfél, akik ellen ki is estek. Jöttek a nagy kritikák Zebec ellen.
Sok a sérült a csapatban, összesen 17 játékost cserélt be addig a szezonban, 4-el többet, mint az előző szezonban. Starek megsérült a Dortmund ellen, szeptemberben meg kellett operálni a térdízületét és soha többet nem játszott az FC Bayern színeiben.

Zebec így nyilatkozott róla: “Senki sem tudta nála jobban váltogatni a játék tempóját, tudta mikor kell lassítani vagy éppen gyorsítani a játékot. Nagy taktikai művész volt.”

A szezon első felében a Bayern második volt, de a Gladbach verhetetlennek tűnt. November 24-én a bajnok tréner benyújtotta írásban a felmondását a szezon végi határidővel.
Robett Schwan így mégjobban bele akart szólni a csapat kezdőjébe. A felmondás utáni első mérkőzésén a Hannover ellen, Robert Schwan menedzser mindenképp szerette volna, hogy Peter Kupferschmidt a kezdőben legyen. Az elnök, Wilhelm Neudecker a következőt nyilatkozta: “hát Zebec aláírta, hogy Schwant megbízta ezzel a lehetőséggel.”

Zebec azonban megígérte, hogy a címet meg akarja nyerni a csapattal.

 

Sepp Maier reklamál: “Az eddigi legjobb trénerünk elhagy minket!”

 

S korábban, mint ahogy eltervezték: már a kaotikus Bundesliga szezonjának második felében a meccseket a kemény tél miatt el kellett halasztani, majd az újrakezdés után nem sokkal következett egy váratlan vereség az 1860 München ellen. (a szezon végén kieső). Majd egy döntetlen következett az Essen ellen, mely megpecsételte Zebec sorsát.

S a Bayern leszerződtette Udo Latteket.
Latteknél 1970. március 13-án reggel 04:30-kor csörgött a telefon. Robert Schwan mondta neki, hogy délelőtt 10 órakor van egy csapata, akit edzeni kéne. A következő meccsen 6:0-ra nyertek az Aachen ellen.
De sajnos a szezon már nem volt megmenthető, még akkor sem, mikor a Bayern legyőzte a Gladbachot otthon 1:0-ra Franz Roth góljával. A Gladbach 4 ponttal többel lett bajnok.

 

Érdekességek a szezonból
Gerd Müller 16 egymást követő meccsen is betalált, rekord!! S a szezonban 38 gólt szerzett a Bundesligában.
Franz Roth megsérült amikor az edzőtáborból megszökve egy úszómedencében mezítláb belelépett egy cserépbe. Ínszakadás. 4 hét szünet. Kísérője Sepp Maier nem sérült meg.

 

Fordította: Kun Béla
Forrás: Bayern Magazin

Ez is érdekelhet