Menü Bezárás

Következő mérkőzés

FC Bayern München
FC Bayern München
HOME
Eintracht Frankfurt
Eintracht Frankfurt

Bayern München Történelem: 1960-1970

Mivel cikksorozatunkban lezártunk egy évtizedet (1960-1970) így szeretnénk az fcbayern.com segítségével a 10 év legendás mérkőzéseit bemutatni.
Jó szórakozást és kellemes időtöltést a nosztalgiázásban.

1962.10.16. Bázeli Városi válogatott-FC Bayern

Ez volt a Bayern premier mérkőzése az európai porondon. Ez volt az ún. Vásárvárosok Kupája, amely nem hivatalosan a mai Európa Ligának az elődje volt. Az FC Bayern a bázeli St. Jakobs Parkban lépett fel 6000 néző előtt a bázeliekkel szemben- s rögtön nyomot is tudtak hagyni a müncheniek. Mint ahogy azt olvashattátok a siker atyjai 2. részében, az első két gólt, azaz a Bayern első két nemzetközi gólját Dieter “Mucki” Brenninger szerezte, majd egy gólt még szerzett Jakob Drescher is. A mérkőzés végeredménye 3:0 lett. Ez a győzelem annyira megrettentette a bázelieket, hogy el sem jöttek a visszavágóra Münchenbe. Ebben a premier szezonban a Helmut Schneider által irányított csapat még elérte a negyeddöntőt, ott azonban a Dinamo Zagreb ellenében kiesett.

1966.01.02.: FC Bayern-Borussia Dortmund

Az 1957-es Német Kupagyőzem után, melyet a Fortuna Düsseldorf felett aratott a Bayern, 9 évig nem indult ebben a kupasorozatban. Az 1965/66-os Német Kupa első körében a Bundesligába frissen felkerülő bajor csapat a kupában a címvédő Borussia Dortmundot kapta. Nehéz sorsolás. Egy nappal az újév után a 30.000 néző egy küzdelmes mérkőzést láthatott a Grünwalder Stadionban. Abban az évszakban, ahol a téliszünet miatt ma már nem játszanának a csapatok, a Bayern jobban tudott kezdeni a nem éppen tökéletes talajon, már az első percben Rainer Ohlhauser góljával megszerezte a Bayern a vezetést, hozzá csatlakozott a 40. percben Gerd Müller, így kialakítván a félidei, és egyben végeredményt is. Gerd Müller a Német Kupák történelmében ekkor szerezte meg a 78-ból az első gólját-ezt a rekordot a mai napig tartja.

1966.06.04: MSV Duisburg-FC Bayern

Az 1966-os Bayern Német Kupa döntőjébe való bejutása még meglepetésnek számított. A Dortmund legyőzése után következett még az Eintracht Braunschweig, az 1. FC Köln, majd az 1. FC Nürnberg. A döntőben pedig a duisburgiak voltak favorizálva a vad fiatal müncheniek ellenében. A mérkőzés elején így is volt, a meiderichi csapat dominált, majd meg is szerezte a vezetést a 28. percben. A vezetés megszerzése után az öröm nem sokáig tartott, hiszen érkezett Ohlhauser, aki a 31. percben kiegyenlített. Az öltözőben aztán kemény igazítást adott Cajkovski a fiainak, melynek meg is lett az eredménye: Brenninger az 55. percben megszerezte a Bayern javára a vezetést. A mérkőzés kiegyenlített volt, majd a 72. percben egy kérdéses tizenegyest befújva kiegyenlített ismét a Duisburg. 5 perccel később a bíró ismét büntetőt fújt, de ezúttal a Bayern javára-s ez ismét nem volt biztos döntés. Brenninger számára azonban mindegy volt és belőtte, aztán a fiatal Beckenbauer egyedül ziccerben ment a kapura, s be is lőtte 100%-os helyzetét, kialakítva a 4:2-es végeredményt. A Bayern másodjára lett kupagyőztes 1957 után.

1967.03.08: FC Bayern-Rapid Wien

A KEK negyeddöntőjében 1967-ben az FC Bayern ellenfélnek a Rapid Wien csapatát kapta. Az első meccset Bécsben elveszítette a Bayern 1:0-ra, s a visszavágón sem számíthatott a bajor klub könnyű mérkőzésre. Mindegyik csapatnak jó gólszerzési lehetőségei voltak, azonban az első félidő gólnélküli volt. Az 59. percben aztán Ohlhauser jó helyen volt, s kihasználta a bécsi védő hibáját, így az előtte adódó lehetőséget nem hagyta ki, s gólt szerzett. Néhány perccel később a hangulat zaklatott lett: Dieter Koulmann-nal szemben az osztrák Rudolf Flögel csúnyán szabálytalankodott. Heves reklamálásnál a Rapid játékos August Starek nekiment a játékvezetőnek, aminek következtében a játékvezető ki is akarta állítani. De a bíró nem látta, hogy ki is volt pontosan, így meg kellett állítani a játékot. Aztán Starek helyett Walter Seitlt állította ki a meccsen, így mehetett zuhanyozni. A Bayern ezután dominálta a mérkőzést, de az osztrákok hosszabbításra mentették a meccset. Azonban a 107. percben megszületett az a gól, aminek meg kellett, hogy szülessen. S a gólban Ohlhausernek ismét nagy szerepe volt. Bejátszotta a szélről a labdát középre, ahol Müller várta a labdát, s így a 40.000 ember a Grünwalder Stadionban örülhetett a csapat 2. góljanak. Bayern-Rapid Wien 2:0!

1967.05.06: FC Bayern-TSV 1860 München

Pirosak a kékek ellen: a jelenlegi kupagyőztes, s a jelenlegi német bajnok csatája. Önmagában, hogy derby, így nagy pikantériája volt a meccsnek, de a két müncheni csapat ezúttal a Német Kupa elődöntőjében csapott össze. A Bayernre nagyon nagy feladat várt, hiszen pont akkor Gerd Müller sérült volt. 42.000 néző előtt az első félidőben a csapatok nem erőltették meg magukat, így a félidei eredmény  0:0 volt. Egy óra elteltével azonban a Müller helyén játszó Ohlhauser jutott szerephez. Ugyanis a támadó duplázni tudott a 63. és a 75. percben. A köztes második gólt Peter Kupferschmidt szerezte a mérkőzés 65. percében. A 60-asoknak csak egy szépítő gól jutott, így a Bayern 3-1-el a döntőbe jutott.

1967. 05.31: FC Bayern- Glasgow Rangers

Ezzel a meccsel az FC Bayern véglegesen megérkezett Európa porondjára. 1967. május 31-én küzdött meg a KEK döntőjében a bajor alakulat a nagy hírnevű skót csapattal a Glasgow Rangerssel. A Nürnbergben zajló döntőt 70.000 néző nézte a helyszínen, amely érdemileg a 108. percig tartott, hisz Franz Roth góljával a Bayern megnyerte a döntőt, így történetében először KEK győztes lett. Franz Roth el akarta vinni a labdát, amellyel a gólt szerezte, de az olasz bíró bevitte a kabinba, Roth azonban utánafutott és letérdelve, sírva könyörgött neki, hogy: “Kérem, ez a legfontosabb gól, most kezdtem csak a karrierem a Bayernben, ez az első évem és szeretném elvinni a labdát!” – írta le Roth, aki előző nyáron érkezett a harmadik ligás SpVgg Kaufbeuren csapatától, s szerencséje volt, mert megkapta a labdát, melyet az FC Bayern Múzeumban meg is tekinthettek.

1967.06.10: FC Bayern-Hamburger SV

Az 1967-es kupadöntő Stuttgartban egy egészen könnyed győzelemnek tekinthető. Az ismét játszani tudó Gerd Müller a 22. percben juttatta a Bayernt vezetéshez. A hamburgi csapat nagyon keveset nyújtott. Még Uwe Seeler sem tudott Werner Olk mellett helyzetbe kerülni egy aprócska fejesen kívül. Így igazából a Bayern vezetését nem fenyegette semmi. Ohlhauser a 72. percben, majd ismét Müller a 76. percben lőtt góljával már 3:0 volt. Röviddel a mérkőzés vége előtt tizenegyeshez jutott a Bayern. Cajkovski azonnal szólt Sepp Maiernek, hogy ő lőhesse a 11-est, de Brenninger nem engedte, s így ő állította be a 4:0-ás végeredményt.

1969. 06.14: FC Bayern-FC Schalke 04

A Német Kupa elődöntőjében a Bayern a szintén háromszoros kupagyőztes 1. FC Nürnberget győzte le. A döntőben következett a Schalke 04 csapata, egy esetleges győzelemmel a Bayern lehetne a rekord kupagyőztes. S minden a terv szerint alakult: Müller a 13. percben a 16-oson belülről lőtt góljával megszerezte a vezetést. A Schalke még ki tudott a 19. percben egy 25 méteres lövéssel egyenlíteni, de Müller a 35. percben ismét betalált, így a Bayernt négyszeres kupagyőztessé tette.

Azonban igazán emlékezetes egy jelenet miatt lett a meccs. Miután Beckenbauer a gelsenkircheni játékost csak a nadrágja cibálásával tudta megállítani, így őt a meccs további részében mindig kifütyültek. Egy idő után ezt megunta az akkoriban söprögető játékos és megfogta a labdát, odament a Schalke 04 szurkolóihoz, majd elkezdett a labdával zsonglőrködni. A meccs hátralévő részében mindig halkabb lett a fütty. A mérkőzés után Beckenbauer Libuda ellenfelére azt mondta, hogy ő a király. Aztán később Franzot császárrá avatták, valószínű, hogy innen ered ez a fajta megszólítása.

Fordította: Kun Béla

Forrás: www.fcbayern.com

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet