Alphonso Daviesnek hihetetlen idénye volt az FC Bayernnél. Az utolsó mérkőzés előtt beszélgetett a Sky Sport a fiatal játékossal az eddigi élményeiről a német rekordbajnoknál. Davies nyilatkozott a csapattársáról David Alabáról, az edzőjéről Hansi Flickről és a közösségi médiáról valamint a rasszizmusról.

 

Alphonso Davies beszél…

 

… a 36,1 khm/h-s sebességrekordjáról: Nem is tudom, mit mondhatnék. Kanadában már biztosan megbüntettek volna. Boldog vagyok, hogy rekordot értem el. Fogalmam sincs, hogy mikor és melyik mérkőzésen történt. De megtörtént és örülök neki.

 

… a gyalogkakukk becenévről, amit Thomas Müllertől kapott: Egész jó becenév. Tetszik. Néztem a mesét gyerekkoromban. Mindig is próbáltam gyalogkakukk leni. Az már egész jó, ha a világ egyik legjobb játékosa így hív.

 

… az erősen felfelé ívelő pályafutásáról a Bayernnél: Hálás vagyok azért, amit idáig elértem. Nem akarok elszállni. Vannak emberek körülöttem, akik a földön tartanak. Természetesen örülök a sikereimnek. De a nap végén tudom, hogy csak kemény munkával tudtam mindezt elérni.

 

… a pozíciójáról: Kezdetben azért érkeztem Münchenbe, hogy szélsőként játszak. De a dolgok megváltozhatnak. Remek dolog szélső védőként is a pályára lépni. Főleg David Alabával mellettem. Ő egy világklasszis balszélső védő, aki elmesélte nekem a pályafutását, tényleg nagyon érdekes.

 

… Niko Kovac döntéséről, aki szélső védőként kezdte játszatani: Első alkalommal az Union Berlin ellen játszottam ebben a pozícióban, aztán a Bochum ellen. Az ő döntése volt, hogy ott játsszak.

 

… a pozícióváltásról: Az elején nagy kihívás volt. Természetesen előre szerettem volna menni, de tudtam azt is, hogy a felelősségem hátul van. Meg kellett tanulnom a pozíciót és a defenzívebb játékmódot.

 

… Alaba támogatásáról: Nagyon sokat segített nekem, amikor elkezdtem itt játszani. Az elején természetesen esetenként elhagytam az ellenfeleimet, vagy a pozíciómat. Ő mindig ott volt, hogy visszahozzon.

 

… az ugrásról Kanada és München között: A kultúra természetesen más. A nyelvet nehéz tanulni. Kanadából Németországba jönni egy hatalmas mérföldkő a karrierem során, de tudtam, hogy egy jó környezetbe egy jó csapathoz érkezem. Nem voltak kételyeim.

 

… a barátnőjéről, aki Párizsban játszik: Párizsban játszik, tehát nem túl messze innen. Ha van időm meg tudom látogatni, közel van. A családom nagy része 9 óra távolságban van tőlem. Nagyszerű a barátnőmet a közelben tudni.

 

… a barátnője esetleges Münchenbe igazolásáról: Nem tudom, ez nem az én döntésem. Ő tudja, hogy ez egy nagyon jó csapat. De ez az ő döntése, hogy ide szeretne-e jönni vagy sem.

 

… az aktív tevékenységeiről a közösségi médiában: Az öltözőben – úgy gondolom – nem én vagyok a legviccesebb figura, az sokkal inkább Thomas Müller. Neki vannak a leghumorosabb hozzászólásai.

 

az edzőváltásról: Hitt bennem. Minden mérkőzésen játszat és látja, hogy mire vagyok képes. Fiatal játékosként sokat beszélget velem, tanácsokkal lát el. Boldog vagyok hogy hosszabbított és többet tudunk együtt dolgozni.

 

… sorozatban a második bajnoki címéről: Az első év izgalmas volt. A kupát és a bajnokságot is megnyertük. Reméljük, hogy idén is sikerülni fog. A salátástál már a miénk és már csak a kupadöntőt kell lejátszanunk. Reméljük, hogy ezt a mérkőzést is meg tudjuk majd nyerni, jó lezárás lenne.

 

… a robbanásszerűen növekvő piaci értékéről: Sokat jelent nekem. Hatalmas siker az életemben. Amikor ide jöttem csak focizni akartam. Egyszerűen csak javulni szerettem volna.

 

… a Bajnokok Ligája tornáról augusztusban: A Bajnokok Ligája a világ egyik legnagyobb sorozata. Őrület, hogy ennyi remek csapat egyszerre mutatkozik majd egy helyen. Nem tudom, mit kellene mondanom. Felnőni úgy, hogy folyamatosan követtem a Bajnokok Ligáját, majd a részévé válni és a himnuszt hallani, nagyon emocionális érzés.

 

… az esély a Bajnokok Ligája győzelemre: Remek csapatunk van. Mindenki nagyon összpontosít és készen áll a játékra. Az összpontosítás megvan és alig várjuk.

 

… az útjáról, mely során ghánai menekültből a kanadai és a Német profi futballiga játékosává vált: Jól érzem magam. Boldog vagyok, hogy a történetem sok embert ösztönözhet. Már az is egy megvalósult álom, hogy gyermekeket inspirálhatok. Gyerekként én is felnéztem más játékosokra és hallgattam a történetüket. Remek érzés, hogy egy másik nemzedék számára ösztönzést jelenthetek.

 

… a Black Lives Matter mozgalomról: A bőrszínem nem fegyver. Ha az emberek látnak, nem kell félniük odajönni hozzám és köszönni. Bármi mást képzelni, minthogy egy emberi lény vagyok, nagyon fájdalmas. Nem tudok mit mondani, nagyon érzékeny téma erről beszélni. Minden, amit csak mondani szeretnék, hogy a bőrszínem nem bűn és nem fegyver.

 

… a személyes tapasztalatairól: Személy szerint én magam még nem sok rasszista megnyilvánulással találkoztam. Nagyon hálás vagyok ezért. Aki már ilyet tapasztalt csak azt tudom mondani: Együtt érzek veletek és megértem, hogy min kell keresztül mennetek.

 

 

Fordította: Bogdányi Norbert

Forrás: www.sportsky.de