Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Németország
Németország
HOME
Magyarország
Magyarország

Arjen Robben első interjúja visszavonulása után: A legnagyobb kihívás talán a higgadtság megőrzése

Arjen Robben befejezte aktív pályafutását - ezúttal végleg. A 2019-es első visszavonulása után a SPOX-nak és a Goalnak adott búcsúinterjújában beszélt a csalódásokról, sikerekről - és egy különleges edzőről.

Egy évvel ezelőtt Arjen Robben sokak meglepetésére bejelentette, hogy visszatér szülővárosa klubjához, az FC Groningenhez. Ez egy lemondás volt nyugdíjba vonulásáról, hiszen már 2019-ben befejezte pályafutását az FC Bayern Münchennél történt visszavonulása után.

Tíz évig volt az FC Bayernnél, nyolc német bajnokságot, öt a DFB-kupát és egyszer Bajnokok Ligáját is nyert a csapattal. Ez egy rendkívül sikeres korszak volt. A groningeni befejezés egy sérülésekkel teli évet követett - ami végig kísérte Robben egész pályafutását. "A testem nem adott nekem jó érzést és a szükséges önbizalmat. Ezért döntöttem úgy, hogy ennyi volt. Nagyon nehéz döntés volt, mert a fej és az érzelmek nem voltak összeegyeztethetők. A futballista szíve folytatni akarta" – mondta el Robben.

Arjen, 2009-ben a Real Madridtól az FC Bayernhez igazoltál. Hogyan is történt ez az átigazolás?

Arjen Robben: A Realnál történt elnökváltás miatt nehézzé vált az ottani helyzetem. Igazából nagyon jól éreztem magam Madridban és jól is teljesítettem. Aztán a klub politikája megváltozott. Nem kaptam újabb esélyt, és el kellett döntenem, hogy van-e értelme maradnom. A Bayern felvette velem a kapcsolatot, és gyorsan letisztáztunk mindent. Már az elején megmutatták, hogy tényleg szerződtetni akarnak. Jó érzés, amikor egy nagy klub ilyen erőfeszítéseket tesz. Ezért is költöztem Münchenbe.

Az is szerepet játszott a döntésben, hogy a Real azon a nyáron szerződtette Cristiano Ronaldót?

Robben: Nem csak Ronaldo szerződtetésével volt összefüggésben. Florentino Perez visszatért elnökként, és Kakát, Karim Benzemát és Xabi Alonsót is a Realhoz hozta. A klub rengeteg pénzt költött, és azt mondta, hogy cserébe pénzt is kell keresniük. Kár volt ezért, mert nagyon jól kijöttem az akkori edzővel, Manuel Pellegrinivel. Talán pályafutásom legjobb felkészülésén voltam túl.

Mark van Bommel volt akkoriban a Bayern csapatkapitánya és Louis van Gaalt szerződtették edzőnek. Milyen szerepet játszottak honfitársaid az átigazolásban?

Robben: Beszéltem telefonon Markkal és Louis van Gaallal is. Elmondták, hogyan terveznek velem. Mindketten egyértelműen jelezték nekem: "Kérlek gyere Münchenbe". Emlékszem, hogy a döntés nem volt könnyű. Családias hangulatban ültünk együtt egy teraszon és beszélgettünk. Végül is arról szólt a döntés, hogy elhagyj egy olyan nagy klubot, mint a Real Madrid. Utána már nincs visszaút. Ehhez képest a Bayern akkoriban nem volt ennyire sikeres Európában. De a célom mindig is az volt, hogy megnyerjem a Bajnokok Ligáját. Meg akartam mutatni, hogy mire vagyok képes. Most már elmondhatom, hogy az az átigazolás volt pályafutásom legjobb döntése.

Kezdetben egy sikeres, de egyben tragikus évet is éltél át. Az FC Bayernnel lemaradtál a Bajnokok Ligája-címről, és elvesztetted a dél-afrikai világbajnoki döntőt Spanyolország ellen. Milyen hatással voltak ezek a pályafutásodra?

Robben: Egyrészt nagyon kiábrándító volt az egész, másrészt viszont sok nagyszerű pillanatot éltem át abban az évben. Jogosan veszítettük el akkor a Bajnokok Ligája döntőjét, de az, hogy egyáltalán bejutottunk a döntőbe, hatalmas meglepetés és világklasszis teljesítmény volt. Megnyertük a német kupát is, szóval ez egy nagyszerű év volt a Bayern számára. Ráadásul senki sem számított arra, hogy Hollandiával világbajnoki döntőt fogunk játszani. Ha eljutsz addig a pontig, akkor egyértelműen nyerni akarsz. Soha nem tudhatod, hogy kapsz-e még egy ilyen lehetőséget. Számomra sajnos nem volt második esély.

A világbajnokság alatt elszenvedtél egy izomszakadást. Hogyan birkóztál meg vele?

Robben: Az egy nagyon súlyos sérülés volt. A Bayern orvosa akkor azt mondta, hogy várnunk kell, és meglátjuk, hogy valaha is elérem-e még a száz százalékot. Természetesen ez jelentős hatással lehetett volna a karrieremre. Végül aztán együtt dolgoztuk fel ezt a nehéz helyzetet. Thomas Wilhelm fitneszedző és én nemrégiben beszélgettünk is erről. Bár ez furcsán hangzik: bizonyos szempontból a rehabilitációs időszak nagyon szép időszak volt. Nagyon keményen dolgoztunk, hogy visszanyerjem a régi önmagam. Végül ismét csúcsformában kerültem. Ez volt a legjobb jutalom a megtett nagy erőfeszítésért.

Mit vittél magaddal ebből az időszakból?

Robben: Az évek során jobban megismertem a testemet. Három évvel ezelőtt volt egy újabb súlyos sérülésem, és ez idő alatt utána olvastam a táplálkozásnak, a fizioterápiának és a fitnesznek. Ki akartam deríteni, hogyan tudnék még néhány százalékot kihozni magamból.

A Borussia Dortmund 2011-ben és 2012-ben kétszer egymás után is bajnok lett. Voltak akkoriban kétségeid?

Robben: A Bajnokok Ligája-döntő elvesztése utáni szezon egyértelműen nehéz volt. Még a Bajnokok Ligája indulás is veszélybe került. Van Gaalt sajnos emiatt kirúgták. Az azt követő év egy kicsit jobb volt, de akkor is mindent elvesztettünk, amit el lehetett veszíteni.

Fontos büntetőket hibáztál a Dortmund elleni Bundesliga-mérkőzésen és a Chelsea elleni Bajnokok Ligája-döntőben. A BVB 5:2-re megnyerte a DFB-kupát is. Utána a saját csapatod szurkolói bűnbaknak nyilvánítottak a kudarcért. Hogyan birkóztál meg ezzel?

Robben: Hatalmas csalódás volt. Aztán ott volt az a barátságos meccs is a Bayern és Hollandia között. Ezt a 2010-es sérülésem során rendezték. Szerződésben volt, hogy azon a mérkőzésen csak Hollandiáért játszhatok. De ezt nem jól kommunikálták le. Előtte volt egy sajtótájékoztató, ahol bemutattak egy olyan mezt, amely félig a válogatott, félig a Bayern meze volt. Talán ezért várták el a szurkolók, hogy mindkét csapatban játszom majd. Aztán jöttek a füttyök, de nem az igazi Bayern-szurkolók részéről. Mert utána is nagyon sok bíztatást kaptam.

Eljátszottál a gondolattal, hogy a történtek miatt elhagyjad a Bayernt?

Robben: Természetesen igen. Először nem tudtam elhinni, ami történik. A saját stadionodban kifütyülnek, az hatalmas sokk volt. Azt gondoltam magamban: "Oké, akkor elmegyek máshová, ha itt így bánnak a játékosokkal". Aztán belsőleg rendeztük a dolgot, és visszatért a béke is. Végül megfogadtam, hogy még erősebben térek vissza.

És akkor ez vagy Te. 2013-ban jött a triplázás. Hogyan kezelted a nyomást a Dortmund elleni Bajnokok Ligája-döntő előtt?

Robben: Egy ilyen játék egészséges feszültséget vált ki. Sok példa van olyan csapatokra vagy egyéni játékosokra, akikről a döntőben azt gondoltad: "Egyáltalán nem önmaguk, nem érték el a szintjüket, és fejben sem nyugodtak". A legnagyobb kihívást valószínűleg a higgadtnak maradás jelenti. Ebben a különleges légkörben, amely a döntő előtt és alatt uralkodik, mindig a lényeget kell szem előtt tartanod.

Személyesen Neked milyen érzés volt?

Robben: A mérkőzés előtt rendkívül nagy volt a meggyőződés, hogy megnyerjük a döntőt. Tudtuk, hogy a 2010-ben és 2012-ben elvesztett két döntő után nem fogunk még egyszer veszíteni. Tele voltam önbizalommal, és azt mondtam: "Győztesként hagyjuk el a pályát". Persze utólag könnyű ezt mondani, de tényleg így volt.

Ez volt a Heynckes-éra megkoronázása. Ezt követően Pep Guardiola vette át az irányítást. Mi különbözteti meg őt?

Robben: Taktikailag zseniális. Nagyon jól éreztem magam alatta, és még tovább fejlődtem. Azért is, mert különböző pozíciókban használt engem. Pep egy nagyon különleges játékmódot honosított meg itt. Pozitív értelemben ő egy futballőrült.

Milyen volt az első találkozás vele?

Robben: A nyári trentinói edzőtáborban csatlakoztam a csapathoz. Akkor azt mondta nekem: "Nem kell semmit sem bizonyítanod nekem. Élvezd a futballt, élvezd a családoddal töltött időt. Tudom, hogy ott leszel a fontos mérkőzéseken." Soha nem volt semmilyen nyomás a részéről. Számomra ez egy szép bók volt, és tökéletes kezdés.

A Guardiola-korszakban kellett volna újra egy Bajnokok Ligáját nyernie az FC Bayernnek?

Robben: Azt hiszem, igen. Nem volt szerencsénk a sérülésekkel. Soha nem fogjuk megtudni, mi történt volna, ha mindenki fitt lett volna. Akkor még olyan erősek voltunk, hogy biztosan több volt bennünk. Nagyon sajnálom, hogy nem jött össze. Egyesek szerint Pep azért nem volt sikeres Münchenben, mert nem nyert Bajnokok Ligáját. Én nem vagyok ezen a véleményen. Pep alatt gyönyörű futballt játszottunk, és háromszor is ott voltunk a Bajnokok Ligája elődöntőjében. Tudom, hogy az edzőket is címek alapján mérik, de én olyan ember vagyok, aki nem egy skatulyában gondolkodik. A futball nem mindig igazságos.

Guardiola után a klub elvesztette a kapcsolatot az európai élmezőnnyel?

Robben: Nem. Amikor állandóan ilyen magas szinten játszol, akkor könnyen elkényezteted magad. Amikor nem jönnek össze a dolgok, mint a Liverpool ellen abban a szezonban, az szokatlan. De a legjobb 16 közötti ellenfelünk egészen a döntőig jutott. Ez mindent elmond. A következő szezonban a klub tovább fejlődött. Új játékosok érkeztek, néhány idősebb játékos távozott. Ez egy úgynevezett felfordulás.

Milyen pillanatokra emlékszel vissza leginkább a focin kívül?

Robben: Két gyermekem itt született. Ez valami nagyon különleges. A müncheni élet, a város, az emberek és az egész környezet is nagy hatással volt ránk, és mindig is szerettük. Már a kezdetektől fogva otthon éreztük magunkat.

Egyszer azt mondtad: "Nem vagyok egy álmodozó ember". Visszatekintve elmondhatod, hogy megélted az álmaidat?

Robben: Határozottan. Visszatekintve, sokkal többet értünk el együtt, mint amit tíz évvel ezelőtt el tudtam volna képzelni. Közhelyesen hangzik, de a szenvedélyemet hivatásommá tettem. Mindig is szerettem és éltem a futballért. Mindent megtettem érte. Értékelned kell a futballista életet, és hálásnak kell lenned. Megtiszteltetés, mert nem sokan tudják megvalósítani ezt az álmot. Néha elfelejted ezt, mert mindig koncentrálsz. Valószínűleg csak az aktív pályafutásom után fogom tudni igazán élvezni.

 

 

 

Fordította: Cserny Szilárd

Forrás: spox.com

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet