Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Németország
Németország
HOME
Magyarország
Magyarország

Nagelsmann: Ulit szimpatikus embernek találom

Julian Nagelsmann a Sport Bild legújabb számában megjelent interjúban beszélt a kapcsolatáról a Bayern főnökeivel, a feladatokkal a sztárjátékosokkal és a válogatott népszerűtlen EB-taktikájáról.

Herr Nagelsmann, ellentétben korábbi klubjával, az RB Leipziggel, a Bayernnél sok nagy név van. Meglátogatta már Uli Hoeneß-t a Tegernsee-nél?

Első látogatásom Uli Hoeneßnél a Tegernseenél valójában jó egy héttel az edzés kezdete előtt történt. Ez fontos volt számomra, és nagyon szerettem volna megtenni. Korábban már beszéltem Ulival az utánpótlás futballról, ez köztudott. Időről időre kapcsolatba kerültünk egymással, amikor a Bayern játékosokat hozott el tőlünk Hofenheimből, teljesen függetlenül egy munkától a Bayernnél. Fontos számomra a kapcsolat, még akkor is, ha Uli Hoeneß már nem dolgozik a vezetőségben. Hihetetlenül szívélyes, szimpatikus embernek találom. Csodálatos három óra volt, jó ételekkel és érdekes beszélgetésekkel. Kevésbé szólt a napi üzleti tevékenységről, inkább a Bayern családról, a történelemről, arról, amit számára az FC Bayern jelent. Ennek megértése kulcsfontosságú, központi szempont.

A menün szerepelt a híres Hoeneß-kolbász?

Nem. Marhahús volt! Esett az eső. A kolbászokat a jobb időjárás esetére tartogatjuk. Uli azt mondta, grillezni kell őket.

A korábbi vezérigazgató, Karl-Heinz Rummenigge távozott a klubtól. Hagyott hátra Önnek  tippeket?

Több telefonbeszélgetésem volt Karl-Heinz Rummeniggével. Jó beszélgetéseket folytattunk sokféle témában. Néhány tippet adott nekem, és ismét világossá tette, mi számít az FC Bayernnél, hogy mindannyian együtt dolgozunk az FC Bayern további rózsás jövőjén. Még egyszer elmagyarázta nekem, hogy tanácsos lenne címeket nyerni. A tippeket pedig megfogadom.

Oliver Kahn most Rummenigge utódja – korábban a rajongója volt?

Gyerekként Oliver Kahn volt a bálványaim egyike. Rendkívüli képessége és mentalitása volt, hihetetlen győztes génnel. Voltak felfoghatatlan jelenetek, amikor megfogta a labdákat, volt néhány olyan felfoghatatlan jelenet is, amelyeket azért tett, mert nagyon nyerni akart. Főnökként nagyon megközelíthető, nagyon nyitott, sok jó beszélgetést folytattunk, és kezdettől fogva nagyon jól kijöttünk. Nyitott ember vagyok, próbálok mindenkit megközelíteni. Nem azért, mert muszáj, hanem azért, mert azt akarom, hogy mindenki velünk együtt legyen boldog, amikor nyerünk, és szomorú, ha nem nyerünk. Úgy gondolom, hogy ez része annak, hogy mindenkivel rendszeresen ötleteket cseréljünk. Sokkal kellemesebb, ha ugyanazon az oldalon állunk.

Előny, hogy mindkettejüknek ez egy újrakezdés?

Biztosan nem hátrány. Mindenkinek megvan a maga témája kezdetben. Ha te az első beszédet a csapat, Olli pedig az alkalmazottak előtt teszi, meg kell találniuk egymást. Ugyanaz a közös célunk: a Bayernnek továbbra is Németország legsikeresebb klubjának kell maradnia, versenyképesnek kell lennie nemzetközi szinten és újra meg kell nyernie a Bajnokok Ligáját. Ennek a családias kapcsolatnak nagy értéket kell jelenteniük számunkra itt, mert pénzügyileg biztosan nem követhetjük más európai klubok útjait. A klub klímájának megfelelőnek kell lennie, ez fontos tényező a sikerhez. Mindannyian ugyanúgy gondolkodunk, a közös elindulástól kezdve, és ez a legjobb alap, ha együtt akarunk történelmet írni!

Mik a céljai az elkövetkező szezonra?

Egyenként kell megtenni a lépéseket, de ez nem olyan egyszerű. A tizedik bajnoki címet megnyerni és a maximális sikert próbáljuk elérni a Bajnokok Ligájában és a Német Kupában. Minden címet akarunk, amit csak el lehet nyerni.

Hivatalba lépése után már három alapvető szabályról beszélt. El tudja magyarázni ezeket nekünk?

Alapvetően sok olyan dolgot is, amelyek itt működtek, amiket a Bayern az elmúlt két évben gyakorolt, átveszünk. Ebből két vagy három további alapszabály is jól levezethető anélkül, hogy a játékosokat cserélni kellene és az első csapatot folyamatosan cserélni kellene, vagy a játékosokat olyan poszton játszatni, melyeken nem érzik jól magukat. Ez általában csak akkor történik meg, amikor reagálni kell egy mérkőzésen belül. Egy ilyen változtatással könnyen lehet alkalmazkodni. A lényeg az, hogy a futballunkat a pályán továbbra is a legmagasabb szinten szeretnénk tartani, bizonyos fokú rugalmassággal. Anélkül, hogy folyamatosan az ellenfélre figyelnénk.

Ez mit jelent pontosan?

Számomra a választás egyszerű: Hogyan helyezhetem el a játékosokat úgy, hogy a labdarúgással kapcsolatos elképzeléseinket a lehető legjobb módon tudjuk a pályára vinni? És nem az, hogyan alkalmazkodjak az ellenfélhez? Az ötletünk a geometria pályára viteléről az, hogy a legnagyobb előnnyel rendelkezzünk. Számomra ez erősség és nem gyengeség, ha valaki ezt tudja.

Az átigazolások jelenleg a Bayernnél nem nagy téma. Amikor Pep Guardiola lett az új müncheni edző azt mondta: "Thiago vagy senki". Önnek is van egy Thiagója vagy senki?

Legtöbbször inkább a posztok, mint a nevek foglalkoztatnak, és alapvetően úgy kezelem ezt, hogy a dolgokat együtt beszéljük meg a vezetőséggel. Olyan vagyok, aki megérti, hogy nem lehet mindent megtenni. Korábbi klubjaimnál a pandémia nem volt jelen, most igen. Olyan vagyok, aki megérti a labdarúgás pénzügyi helyzetét és azt, hogy nemcsak a játékosok és az edzők dolgoznak itt, hanem sok más alkalmazott is, akik a reflektorfénytől távol teremtik meg a feltételeket ahhoz, hogy sikeresek legyünk a pályán. A klub soha nem veszélyeztetheti munkájukat azzal, hogy őrült átigazolásokat hajt végre. Edzőként bizonyos felelősséggel tartozol az egész klubért, és nem csak a csapatért, hanem a sport szempontjából is. Természetesen soha nem veszélyeztetjük a Bayern sikereit a sportban, de mégis alaposan át kell gondolnunk, mit csinálunk. Ez a menedzsment stratégiai irányáról is szól a következő néhány évben. Amikor a kerettel megkezdjük a bajnokságot, akkor a lehető legjobban fogunk felállni.

Mit gondol Niklas Sülével kapcsolatban? A szerződése 2022-ben lejár, jövője még mindig nem tisztázott.

Fontosnak tartom, hogy teljesen őszinték legyünk a játékosokkal. A játékosoknak meg kell érteniük a klub nézőpontját a szerződéssel kapcsolatos helyzetben is. Niki szerződése jövőre lejár, és az elmúlt szezonban nem volt különösebben szerencsés. De megvan minden benne, amivel egy világklasszis színvonalú középhátvédnek rendelkeznie kell, és ezt nem szabad elfelejteni. Ha van rálátása arra, hogy dolgozzon magán, és most kap egy edzőt, aki az U16 óta ismeri, akkor bízom benne, hogy visszatér a helyes útra. Már beszéltem vele erről. Valamit tennie kell, ezt tudja, de nagyon-nagyon sokra tartom őt. Ugyanakkor meg kell értened a klub oldalát. Világos, hogy mindig figyeljük, mi történik a piacon. A Bayernnél mindenki nagyon örülne, ha Niki Süle minden meccsen játszana és az átlaga 1,3 lenne a BILD-nél.

Sok vita folyt a német válogatott háromvédős felállásáról, mint taktikai irányról az EB-n. Valami rosszul sikerült, és ezért nem ment, vagy csak a szurkolók és a szakértők nem értik?

Az alap a játékosok elhelyezése a pályán. Minden arról szól, hogy állnak fel a játékosok, mint most 3-4-3-mal a németeknél. És akkor ott van a rendszer, melynek élettel és folyamatokkal teltnek kell lennie. Lehet, hogy a folyamatok nem mindig működtek olyen jól, de ennek semmi köze az alaphoz, ugyanúgy kell működniük a négyvédős rendszernél is.

Személy szerint nem vagyok nagy rajongója annak a védekezési struktúrának, amellyel Németország játszott az EB-n. De ennek semmi köze a véleményemhez, miszerint Németországnak másképp kellett volna játszania. Nem igazán szeretem ezt a védekező struktúrát, mert a folyamatok nem olyan könnyűek a hatosok számára, és nem is olyan könnyűek a mögötte lévő lánc számára. De ez az én edzői véleményem, amely nem biztos, hogy százszázalékosan helytálló lenne.

Alapvetően azt gondolom, hogy a német játékosok minősége olyan kiváló, hogy bármilyen rendszert játszathatsz velük. A nap végén egy másik csapat volt jobb és ők ünnepelhettek a végén. Sajnos az angol meccsen kihagytunk egy gólszerzési lehetőséget, és pont ez a helyzet. Német jelenség, hogy az emberek olyan sokat beszélnek róla, de végül lényegtelen.

Ha most beszélnénk Joshua Kimmichhel, akkor valószínűleg nagyon releváns lenne, kívülről nézve nem volt boldog az EB-n a posztján. Önnél kell tartania ettől?

Joshua Kimmichhel a középpályán tervezek. Azt is tudja, hogy mindig előfordulhat, hogy váltani kell a mérkőzés közben, ez része ennek. Ő egy világklasszis hatos, és megfelelő követelményeket támaszt magával szemben. Nem jobbhátvédként tervezek vele, de nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy lesz olyan helyzet, amelyben valamit változtatnunk kell, amikor egy második támadójátékost teszek a hatosra, de őt, a szuper mentalitásával nem akarom kivenni onnan.

A Bayern jövőjében a középpálya kulcsemberei a Goretzka/Kimmich páros?

Josh és Leon egyaránt kiemelkedő futballkorban vannak. Valamennyire különböző típusú játékosok. Josh hihetetlenül jól érzi magát a védelmi vonal előtt, nagyon jó hatos, kiemelkedő védekező és támadó képességekkel rendelkezik. Leon minden bizonnyal az egyik legjobb középpályás Európában, hihetetlen gólveszélyes, hihetetlenül ráérez azokra a pillanatokra, amikor tudja, hol van rá szükség a pályán. Mindketten nagyon szorgalmasak, megvan az adottságuk a terek lezárására. Nagyon jóban vannak a pályán és azon kívül is, ami mindig hasznos. Természetesen mindannyian reméljük, hogy Leon megújítja szerződését, ugyanez vonatkozik Joshra is. Ők  a Bayern München központi elemei.

Az Ön szerződése öt évre szól, hosszú időre. De vannak kilépési záradékok is. Ez normális ilyen hosszú időszaknál? A kilépési záradékok valójában ellentétesek a bizalom bizonyításával.

A magam részéről nincs kilépési záradékom, ezért nem mondhatom azt, hogy X összeg fejében távozom a klubtól. Hogy őszinte legyek, nem szándékozom ezt megtenni. A munka megkezdésekor senki nem gondol arra az esetre, hogy valamikor kirúgják, nevetséges is lenne.

Ötéves időszakban gondolkodik? Akkor is csak 38 éves lesz.

Már van egy tervem az életemre, melynek kell is lenni, ha valamit el akarsz érni. Ezt nem mindig lehet teljes mértékben betartani. Ennek ellenére néhány nap után nem lehet tervezni: öt vagy több évig leszek itt? Most már nem aggódom, hogy öt, hat, nyolc, tíz vagy kevesebb év. Először is a megérkezésről, a jó munkáról, a meccsek megnyeréséről, a sikerről szól minden. De már van egy alapötletem arról, hogy merre kell haladnom az életemmel. Először is örülök annak, hogy ötéves szerződésem van.

 

 

 

Fordította: Tóth Renáta

Forrás: bild

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet