Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Németország
Németország
HOME
Magyarország
Magyarország

João Palhinha a Bayern Münchenről, Vincent Kompanyról és még többről

João Palhinha felpörgött, és készen áll a rajtra, miután a nyáron a Bayern Münchenhez való igazolásával egy álom valósult meg.

A bundesliga.com beszélt a portugál középpályással az új szezon első, Wolfsburg elleni mérkőzése előtt.

bundesliga.com: Szóval, a portugál kérdések, már mondták, hogy a nevedet kissé nehéz kiejteni. Szeretnélek megkérni, hogy mutatkozz be a kamerába, hogy halljam, hogyan kell helyesen kiejteni...
João Palhinha:
 Szóval, a nevem João Maria Lobo Alves Palhinha Gonçalves. Amikor megnősültem, összeraktam ezt a két nevet.

bundesliga.com: Angliában gondok voltak a neved kiejtésével, igaz? Szerintem más portugál játékosokkal is így van. Mi a helyzet a csapattársaiddal vagy másokkal, akikkel Németországban találkoztál? Jól ejtették ki?
Palhinha:
 Azt hiszem, a csapattársaim még nem tudják a teljes nevemet. Csak a „João”-t vagy a „Palhinha”-t használják. Nekem jó így.

bundesliga.com: Beszéljünk arról, mit csináltál ezen a nyáron, mert játszottál az Eb-n, aztán jöttél ide, a Bayernhez. Volt rövid idő a regenerációra?
Palhinha: Igen, volt két és fél, majdnem három hetem. Jó volt kikapcsolni egy kicsit, pihenni a családdal, a fiammal. Ez nagyon fontos volt számomra. Azt hiszem, ez mindenkinek nagyon fontos. Most visszatértem a munkához, egy új fejezet, és természetesen arra vágyom, hogy a Bayernben játsszak, és mindent beleadjak.

bundesliga.com: Szerettél volna csatlakozni a klubhoz az előző szezonban, de nem jött össze. Megkönnyebbültél, hogy most itt vagy?
Palhinha: Igen, természetesen. Azt hiszem, van egy olyan gondolkodásmódom, mely azt mondja, ha valami nem történik meg, annak oka van. Miután tavaly nyáron nem jött össze az átigazolás, ez volt a gondolatom. Ha valami megtörténik a jövőben, akkor meg fog történni. Ez történt. Jó itt lenni. És ez a fontos. Nem akarok sokat gondolkodni a múlton. A jelenben akarok élni. És a legfontosabb, hogy most rajtam van mez, és készen állok mindent beleadni.

bundesliga.com: Egy álom vált valóra, hogy a Bayernhez és a Bundesligába jöttél?
Palhinha: Igen, persze. Amikor egy olyan nagy klubot képviselsz, mint a Bayern, elérted a legmagasabb szintet. Megvalósítottam az álmomat, de tudom, hogy teljesen beteljesültnek fogom érezni magam, ha itt sikeres leszek. Nem csak a Bayernhez szerződéd a valóra vált álom, hanem az is, hogy itt sikeres legyek. Itt szeretném megírni a saját történetemet, és trófeákat nyerni. Tudom, hogy az előző szezon nehéz volt a klub és a szurkolók számára, és ebben a szezonban mindent bele kell adnunk, hogy megpróbáljunk nyerni valamit.

bundesliga.com: Megértem, hogy nem akarsz túlságosan visszatekinteni, de nehéz volt az átigazolás meghiúsulása után?
Palhinha: Nehéz időszak volt, de ahogy korábban mondtam, tudtam, hogy továbbra is a klubban kell játszanom, a Fulhamben, és így is tettem. Természetesen az első hetek kemények voltak számomra. Volt néhány beszélgetésem az edzővel, és segített visszajutni a legmagasabb szintre. Nagyszerű szezont játszottam a Fulhamben is, ami oda vezetett, hogy ide kerültem. Nem lennék itt anélkül, hogy nem tettem volna a dolgomat. És jött a második lehetőség, mert jó munkát végeztem ott és a válogatottban. Most készen állok arra, hogy itt harcoljak a trófeákért.

bundesliga.com: Mit jelent számodra a Bundesligában játszani? Mik az elvárásaid?
Palhinha: Nagy kihívásra számítok. Tudom, hogy ez egy kemény bajnokság sok minőségi játékossal. Volt néhány csapattársam, idősebb csapattársam, akik itt játszottak, és azt mondták, nehéz a bajnokságban játszani. Nem könnyű itt, de már alig várom, hogy a Bayernben játszhassak, és nyerjünk. Ez nagyon fontos számunkra. Meglátjuk, hogyan alakul a szezon.

bundesliga.com: Már említetted a címek megnyerését, ami mindig cél a Bayernnél. Ez előrelépés számodra?                 
Palhinha: Szerintem az emberek emlékeznek azokra a játékosokra, akik trófeákat nyernek, és beírják a nevüket a klub történetébe. Ez az, ami számít. A nagy klubok játékosaira, akik nem nyernek dolgokat, nem emlékeznek annyira. Itt mindannyian mindent meg akarunk nyerni. A stáb, mindenki. Minden energiával kell küzdenünk, hogy ebben a szezonban címeket nyerjünk. Ez nagyon fontos számunkra.

bundesliga.com: Sok hagyomány van a Bayernnél, olyan játékosokkal, mint Manuel Neuer, Thomas Müller, Joshua Kimmich, akik már régóta ott vannak, és szinte a klub DNS-ének részét képezik. Mi a véleményed róluk?
Palhinha: Szerintem ők a klub. Ők a legjobb játékosok, és hivatkozási pont mindenki számára. Müller, Kimmich és Neuer, amit ennél a klubnál csinálnak annyi éven át, a minőségük. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a pályán lehetek velük és sok más minőségi játékossal – de főleg velük, mert történelmet írtak a klubnál. Mindent bele fogok adni, hogy megpróbáljak segíteni nekik megnyerni a megérdemelt trófeákat. Ők sokat nyertek. Ezért fontos számomra, hogy nyerjek néhányat az első szezonomban a klubnál.

bundesliga.com: Említetted a minőséget a Bayernnél. Ez versenyt jelent a helyekért minden poszton. Mit érzel ezzel kapcsolatban?
Palhinha: Azt gondolom, hogy ha van egy csapat ennyi versenyképes játékossal, akkor természetes, hogy a csapat fejlődik, mert mindenki játszani akar. Mindenki készen áll, és ha ez a tulajdonság megvan, a csapat jobbá válik, emost z történik velünk. Ha mindenki fitt lesz, lesz egy topcsapatunk.

bundesliga.com: Meséljen nekünk a Bayern és a válogatott csapattársáról, Raphaël Guerreiróról. Milyen a kapcsolat?
Palhinha: Rapha nagyon kedves volt hozzám. Jó a kapcsolatunk. Természetesen jó, ha van valaki, aki beszéli a nyelved, amikor új vagy. De a játékosok többsége beszél angolul, így a beilleszkedésem jól sikerült. Már ismerem a legtöbb játékost, és lépésről lépésre még jobban fogok integrálódni.

bundesliga.com: Vincent Kompany dolgozott Angliában is. Mit tudtál róla korábban, és milyen benyomásaid vannak most róla?
Palhinha: Igazán érti a futballt. Azt akarja, hogy az ő módszere szerint játsszunk, és sokat tanulunk tőle. Ő egy top edző, és büszke vagyok rá, hogy nála játszhatok. Segíteni fog, hogy játékosként fejlődjek és mindent bele fogok adni, hogy segítsek neki és a csapat sikeres legyen.

bundesliga.com: A Bayern a Wolfsburggal találkozik a Bundesliga első mérkőzésén, amikor Tiago Tomás ellen játszhat. Beszéltetek már?
Palhinha: Még nem, de biztosan fogunk. Remek kapcsolatunk volt a Sportingnál [Lisszabon. Ő egy nagyszerű játékos, nagyszerű ember, és azt hiszem, hamarosan beszélni fogunk. Remélem, ez egy jó meccs, jó győzelem számunkra – de jó lesz újra látni őt.

bundesliga.com: Mit vársz a legjobban a Bundesligában való részvételtől? A stadionok mindig tele vannak, a hangulat mindig szikrázó. Ezért is vagy izgatott?
Palhinha: Igen, persze. Alig várom, hogy kezdődjön, megtapasztalhassam a hangulatot, különösen az Allianzban. Amikor korábban néztem, már láttam, hogy teltház van. Ez büszkévé tesz játékosként, ha úgy érzed, mindenki támogat téged, vagy adott esetben nem – de inkább szeretsz teltház előtt játszani. Tudom, hogy ez egy intenzív bajnokság. Nem könnyű meccseket nyerni a Bundesligában. A klubok megpróbálnak mindent beleadni ellenünk, és nekünk is mindent, amink van bele kell tennünk.

 

 

 

Fordította: Tóth Renáta

Forrás: bundesliga.com

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet