Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Németország
Németország
HOME
Magyarország
Magyarország

Manuel Neuer azt szeretné, ha a Bayern München 2024/25-ben lehozná a csillagokat

Mielőtt Neuer bejelentette volna nemzetközi visszavonulását, a bundesliga.com leült a játékossal - aki a német élvonalban minden idők legjobban védő kapusa - hogy értékelje a következő szezont, az új játékosokat a csapatnál és az UEFA Bajnokok Ligáját, amelynek a müncheni Allianz Arénában lesz a döntője.

bundesliga.com: Mennyire élvezted az elmúlt időszakban eltöltött szabadságodat, különösen most, hogy kisgyermeked van?

Manuel Neuer: Minden nyaralás szép, és az ember egész évben várja. Három hetünk volt, és nagyon élveztem.

bundesliga.com: A Bayern első Bundesliga-mérkőzése vasárnap Wolfsburgban lesz. Annak ellenére, hogy már olyan régóta itt vagy, mennyire érzel különleges izgalmat, hogy végre elkezdődik a szezon?

Neuer: A szünet nem volt túl hosszú azok számára, akik a német válogatottal voltak távol, így az első Bundesliga-meccsünkre nem is kellett olyan sokat várni. Az ember mindig izgatottan várja, hogy beinduljanak a dolgok, és szeretné látni, hogy a csapat hogyan áll a többi csapathoz képest. Ezt azonban nem igazán tudod megítélni az első játéknapon, és csak körülbelül a hatodik meccs után tudod megmondani, hogy melyik csapatnak megy jól, és hogy stimmelnek-e a dolgok a csapatnál.

Neuer és a Bayern ebben a hónapban a DFB-kupa első fordulójában győzött Ulmban

 

bundesliga.com: Kikre számítasz az élmezőnyben? A Bayer Leverkusen, a Borussia Dortmund, a VfB Stuttgart és az RB Leipzig? Vagy esetleg más csapatok?

Neuer: Valószínűleg ezek azok a csapatok, amelyek ott lesznek az élvonal közelében, de sok múlik majd rajtunk. Ha jó ritmusba játszod magad, mint tavaly a Leverkusen, akkor igazán jó érzés lesz a pályán, és mi ezt szeretnénk megteremteni. Újra fel kell fedeznünk ezt az önbizalmat és a Bayern DNS-t.

bundesliga.com: Úgy tűnik, hogy a kommunikáció a Bayern új edzőjének, Vincent Kompanynak a prioritási listáján előkelő helyen szerepel. Mi a véleményed erről?

Neuer: A kommunikáció minden edző számára kulcsfontosságú. Létfontosságú, hogy beszélgessünk a játékosokkal és visszajelzést kapjunk tőlük. Tudnod kell, hogyan gondolkodnak a játékosok, és ezt nagyon gyorsan megtette azáltal, hogy beszélt velük. Meg akarja tanítani nekünk a filozófiáját, mert fontoss, hogy mindannyian ugyanazt filozófiát kövessünk.

Mindannyian készen állunk arra, hogy meghallgassuk, és nagyon koncentrálunk arra, hogy teljesítsük azokat a dolgokat, amelyeket az edző megkövetel tőlünk. Fontos számára, hogy dominánsak legyünk, és hogy mindig minden helyzetre legyen megoldásunk. Mindenkinek készen kell állnia és meg kell mutatnia, hogy mit tud a pályán. Sok edzői és egyéni beszélgetés folyik erről.

bundesliga.com: Hiroki Ito és João Palhinha is a Bayern új szerzeményei közé tartozik; előbbi sajnos nemrég sérülést szenvedett. Mik a gondolataid ezzel kapcsolatban?

Neuer: Úgy gondolom, hogy [Ito] erősebben fog visszatérni, és akkor biztosan számíthatunk rá. [Palhinha] nagyon kommunikatív és igyekszik nagyon jelen lenni a pályán. Mindig akarja a labdát, és folyamatosan mozgásban van. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit fog nekünk adni. Nagyon nagy elvárásaink vannak, mert erős játékos, bizonyított a portugál válogatottban és a Premier League-ben is. Mindenképpen egy jó igazolás volt számunkra.

bundesliga.com: Mit gondolsz, a Bundesliga tavalyi szezonjának gólkirálya, Harry Kane még jobban beépülhet a csapatba az idei szezonban?

Neuer: Harry és a mi játékunk szempontjából is fontos, hogy a kapu előtti passzok nagyon rövidek legyenek. Ha  a kapu környékén birtokba vesszük a labdát, fontos, hogy őt is bejuttassuk a játékba, mert tavaly bebizonyította, hogy nagyon veszélyes a kapu előtt. Minden testrészével gólt tud lőni: jól mozog fejjel és mindkét lábával, és remek lövése van. Ő egy igazi csatár, és mindig számíthatunk rá.

Nagyon nyitott és kommunikatív, és a klasszikus brit humorérzékkel rendelkezik, akárcsak Eric Dier, amit nagyon kedvelek. Nagyon jó csapatjátékos és csapatkapitány, és sok jót tesz a csapatunknak.

Neuer már alig várja, hogy ebben a szezonban újra együtt dolgozhasson Harry Kane-nel

 

bundesliga.com: Az elmúlt szezon trófea nélküli volt a Bayern számára. Mennyiben jelent ez extra motivációt a következő szezonra?

Neuer: Senki sem akar trófeamentes szezont, különösen nem a Bayernnél. Nagyon motiváltak vagyunk. Ezt már megtapasztaltuk a múltban, legalábbis Thomas [Müller] és én. 2012-ben szintén trófea nélkül maradtunk. Kikaptunk a Bajnokok Ligája döntőjében, másodikak lettünk a bajnokságban, és a kupadöntőben kikaptunk a Dortmundtól. Abban az évben a válogatott is kikapott az Eb elődöntőjében Olaszországtól.

Az egy nagyon csalódást keltő év volt, de ezekből a vereségekből merítettünk motivációt, és ezt az egészet a felkészülési szezonba és a következő szezonba vittük be: 2013-ban megnyertük a triplázást. Ez a nagy célunk, de ezért nagyon keményen meg kell dolgoznunk. Csapatként össze kell szoknunk, és mindent bele kell adnunk a pályán. Új csapatunk van a pályán és a pálya szélén is, ez friss vért és új energiát hozott.

bundesliga.com: Mi a személyes célod a szezonra? Korábban említetted a hazai Bajnokok Ligája-döntőt, így az idei szezonban ismét Münchenben megrendezésre kerülő kupadöntő újabb esélyt jelent ott?

Neuer: Az első és legfőbb célunk, hogy Bundesliga-bajnokok legyünk. Ez rengeteg kemény munkával jár majd, mert kemény konkurenciánk van, ahogy azt az elmúlt szezonban is láthattátok. Egyszerűen gratulálnunk kellett a Leverkusennek, mert elképesztően jól teljesítettek, de a lapokat újra osztják, és mindenki a nulláról indul. Ez a mi esélyünk, hogy eljussunk oda, ahová szeretnénk, és újra az első számúak legyünk.

Neuer a közösségi médiában megjelent bejegyzésekben arról, hogy szögre akasztja a kesztyűjét a német válogatottban:

"Mindenki, aki ismer engem, tisztában van vele, hogy ez nem volt könnyű döntés. Rengeteg csúcsot és mélypontot éltünk át együtt: a 2014-es világbajnokság döntőjében Argentína ellen a Maracanában aratott győzelem nyilvánvalóan a legjobb pillanatom volt Németország mezében."

"Ahogy visszagondolok a nemzetközi karrieremre, büszke és hálás vagyok, hogy hat éven át együtt játszhattam a csapattársaimmal a pályán, és viselhettem a csapatkapitányi karszalagot is. Az, hogy egy súlyos sérülésből felépülve játszhattam Németországban egy hazai rendezésű Eb-n, megkoronázta a dicsőséget. Szeretném megköszönni a DFB-nek, a stábnak, a csapattársaknak és a szurkolóknak a támogatást a jó és a rossz időkben egyaránt."

 

 

 

Fordította: Bőhl-Kardos Zsófia

Forrás: bundesliga.com

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet