Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Németország
Németország
HOME
Magyarország
Magyarország

Vincent Kompany Harry Kane-ről, a Bayern Münchenhez való igazolásról és a Bayer Leverkusen legyőzéséről

Játékosként némi Hamburgban töltött idő után, majd a legendásan sikeres Manchester City-s karrierjét követően Vincent Kompany visszatért Németországba, és készen áll arra, hogy ismét a csúcsra vezesse a Bayern Münchent.

A bundesliga.com leült beszélgetni az ikonikus védővel egy edzői szempontból mozgalmas időszak után, a szintén mozgalmas átigazolási szezon közben.

bundesliga.com: Elég nagy lépés volt a Burnley-ből a Bayern Münchenhez igazolni. Mekkora lépés ez? Volt valami, amin meglepődtél? Nagyobb volt, mint gondoltad?

Kompany: Egész életemben nagy lépéseket tettem. Ha az edzői pályafutásomhoz hasonlítjuk, akkor talán, de ha ahhoz hasonlítjuk, hogy karrierem nagy részét hol éltem a futballban, akkor nem mondhatnám, hogy ismeretlen lenne az érzés. Az érzés valójában nagyon ismerős. Ezeknél a nagyon nagy kluboknál, ha akarod, figyelhetsz minden körülötted lévő dologra, de a korábbi tapasztalataim és az ezek alapján kialakított megközelítésem alapján végső soron csak 11 játékos játszik egy másik csapat ellen egy labdával és néhány szabály szerint. Arra kell összpontosítanod, amit tudsz irányítani, és bár minden más körülötted nagyobb, ez nem jelenti azt, hogy képes vagy mindent feldolgozni. Egyszerűen folytatnod kell azt, amiben jó vagy, mert ezért vagy itt.

bundesliga.com: Amikor így mondod, olyan egyszerűnek hangzik, de az egész téma sokkal összetettebb. Most már neked kell irányítanod az egészet. Hogyan írnád le magad edzőként?

Kompany: Az egyetlen világos dolog, amit elmondhatok, az, hogy szerintem edzőként annak kell lenned, aki vagy emberként. Ez a legfontosabb. Rengeteget tanultam az évek során sok zseniális edzőtől, és átvettem tőlük néhány dolgot, mert így fejlődsz, de végső soron nem tudnék úgy edzőként viselkedni, ami nem én vagyok emberként. A természetem kreatív és bátor. Többször is elmagyaráztam, hogy Brüsszel utcáiról származom. Van bennem egy olyan elem, hogy szeretem a szép futballt és azokat a csodálatos játékosokat, akiknek az a céljuk, hogy valami mást csináljanak a labdával, mint mások. De ugyanakkor a karrierem során elég agresszív játékos voltam, így szeretem, ha a játék fizikai is, és szeretem, ha a csapat keményen dolgozik. Szeretem, ha a játék kényelmetlen az ellenfél számára, és ezt mindig el akarom érni, mert ez az én karakterem.

bundesliga.com: Pep Guardiolát említetted, mint egyik legnagyobb személyt, aki hatással volt rád. Ő is viselte ezt a címert. Beszéltél vele, mielőtt csatlakoztál a Bayern-hez?

Kompany: Nem előtte. Fontos volt számomra, hogy semleges döntést hozzak. Utána viszont jó volt beszélni emberekkel, nem csak Peppel, hanem másokkal is, mert meg akarod érteni a játékosokat és az embereket. Ez nem különbözik attól, amikor ellátogatsz Münchenbe vagy Bajorországba általában, és igyekszel minél több információt gyűjteni, hogy amikor megérkezel, valahogy beilleszkedhess. Szinte azonnal inspirálni és meggyőzni akarod őket.

bundesliga.com: Láttunk képeket, ahol drónokat használtál az edzés során. Olvastunk olyan cikkeket is, amelyek szerint hangos zene szól a bemelegítés alatt. Nyitott vagy a modern ötletekre és fejlesztésekre?

Kompany: Elsősorban gondolkodó vagyok. Nem vagyok olyan, aki csak érzelmileg megy bele valamibe. Átgondolom a dolgokat, és ha racionálisnak tűnik, és látok benne értelmet, akkor követem. Eléggé magabiztos vagyok ahhoz, hogy a helyes dolgot tegyem, még akkor is, ha ezt nem feltétlenül mindenki érzékeli így. Ebben biztos vagyok. De a drónok igazából nem jelentenek újdonságot, ez nem forradalom, hiszen már régóta léteznek. Egy másik nézőpontot adnak, amikor visszanézed a felvételeket. A zene számomra vicces, mert itt süt a nap, és az előkészületek, amelyeket a pályán végeznek, normál esetben (kb. 80 százalékban) az edzőteremben történnének, mint felkészülés, a téli rossz idő miatt. A teremben mindig szólt a zene, ezért a racionális oldalam azt mondja, hogy még mindig felkészülési módban vagyunk, tehát ugyanazokat a feltételeket kell megteremteni. Forradalomnak hangzik, de teljesen logikus.

bundesliga.com: Elemezted a tavalyi szezont, vagy most már egy új kezdetként tekintesz erre?

Kompany: Amikor azt mondtam, hogy próbáltam semleges véleményt kialakítani, ez mindenképpen arról szólt, hogy el tudjam végezni a munkámat, és elemezzem, mi az, amit remélhetőleg jobban lehetne csinálni ebben a szezonban, és mi az, ami esetleg rosszul ment tavaly. Ami izgalmas, hogy általában hogyan reagálnak az ilyen nagy játékosok egy ilyen kudarc után. Mindenki más nevet és szórakozik azoknak a játékosoknak a rovására, akik sok éven át nagyon sikeresek voltak. Reakcióra számítok, és ez izgalmas időszak a klubhoz való csatlakozásra.

bundesliga.com: Sok kritika érte a csapat tapasztaltabb játékosait a tavalyi szezonban, de ők nagyon fontosak a klub és a klub DNS-e szempontjából is. Milyen szerepet fognak játszani?

Kompany: Nem lehet megváltoztatni azt a tényt, hogy van kritika. Ez szinte előre megjósolható, amikor a világ egyik legnagyobb klubjánál játszol, és nem nyersz. A kritikát várni lehet. Ugyanúgy, mint amikor nyersz, az emberek azt fogják mondani, hogy te vagy a legjobb a világon. Ezek a szélsőségek mindig jelen vannak, amikor egy ilyen klubban játszol. Teljes mértékben elvárom, hogy képesek legyenek megbirkózni ezzel. De ismétlem, azt is várom, hogy ez még inkább motiválja azokat a játékosokat, akiket említettél. Játékosként én is voltam már ilyen helyzetben. Ennél jobb „üzemanyag” nincs. Ezt az energiát és tapasztalatot keresem.

bundesliga.com: A kritikákról és a címoldalakról beszélve – tavaly szinte minden nap volt egy új hír a Bayernnel kapcsolatban. Felkészültél erre? Vagy nem érdekel?

Kompany: Az elején utaltál arra a lépésre, amit a tavalyi helyzetemhez képest tettem ide. Én ebben a környezetben éltem, így megértem, és végső soron minden címoldal elég kiszámítható. Amikor a leggyengébb vagy, és egy ideig sebezhető vagy, jönni fognak a kritikák, és össze kell tartanotok. Arra az egyetlen dologra kell összpontosítani, amire hatással lehetsz, és ez a következő mérkőzés megnyerése. Végül, tehetséggel és kemény munkával, ki lehet kerülni ebből a körforgásból. Bele lehet ragadni abba az elképzelésbe, hogy te vagy a legfontosabb ember a világon, ami soha nem igaz. Csak legyél futballista, és dolgozz azon, amit csapatként és egyénileg fejleszteni kell, majd teljes mértékben higgy abban, hogy újra sikeres lehetsz. Nem felejthetjük el, hogy a másik csapat tavaly 90 pontot szerzett, de nem szabad megtagadni a saját viselkedésedet, és egy olyan klub, mint a miénk, végül sikeres lesz.

bundesliga.com: Beszéljünk a Bundesligáról. A Bayer Leverkusen veretlen maradt a múlt szezonban, de nehéz lehet ezt megismételni. Mit gondolsz róluk? Mit gondolsz a Borussia Dortmundról? Az RB Leipzigről? Általában véve milyen harcra számítasz?

Kompany: Ami a Leverkusen tavalyi teljesítményét illeti, át tudom érezni, min mentek keresztül, hasonlóan a sikerekhez, amelyeket játékosként és edzőként is átéltem, például abban a szezonban, amikor megnyertük a Championshipet. Ezzel azt akarom mondani, hogy teljesen naiv lenne azt feltételezni, hogy nem tudják megismételni. Fel kell készülnünk arra, hogy a versenyben ismét egy 90 pont fölötti szezonra számíthatunk. Ez azt jelenti, hogy van valahol 20 pont, amit meg kell találnunk a következő szezonban, hogy bajnokok lehessünk. Az is tiszteletlenség lenne, ha azt feltételeznénk, hogy nem fogják megtenni újra. Szerintem az a mércénk, hogy ezt túl kell szárnyalnunk.

bundesliga.com: Joao Palhinha végre itt van. Milyen kvalitásokat hozhat a csapatba?

Kompany: Ezt könnyen meg tudom nevezni, mert nagyon egyértelmű az ő legnagyobb erőssége – az, ahogyan védekezésben olvassa a játékot, és ahogyan visszaszerzi a labdákat. Olyan játékos, aki rendelkezik azokkal a képességekkel a labdával, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a Bayern München játékosa legyen. Ahogy mondtam, normális, hogy egyénről beszélünk, mert egy új játékosról van szó, akit most építünk be a csapatba, de a legnagyobb vágyam az, hogy a csapat részévé váljon, és olyan szerepet játsszon, ami erősebbé teszi a csapatot, és hogy mindig a csapat legyen az első. Szerintem ő lehet az a játékos, aki segíthet nekünk ezt az ideált elérni.

bundesliga.com: Harry Kane még nem volt a csapattal. Beszéltél vele? Nagyon fájdalmas vereség volt számára a döntő, hiszen meg akarta nyerni az első nagy címét.

Kompany: Nem, de ő már évek óta kapitány és vezető a klubjában és a válogatottban is. A feleségem angol, ezért természetesen minden jót kívántam neki. A gyerekeim is angolok, ezért természetesen minden jót kívántam neki, mint Anglia kapitányának. De egy vereség után úgy gondolom, hogy ő maga is vezető, így valószínűleg ő az, aki segített mindenkinek körülötte, hogy túllépjenek ezen. Nem kétséges, hogy ez extra motivációt is ad neki.

bundesliga.com: Ha a szezon után újra beszélünk, milyen jellemzőket szeretnél, hogy a Bayernnel kapcsoljanak össze az emberek?

Kompany: Azt hiszem, már említettem korábban, a ’csapat’ szót. Nem arról van szó, amit játékosként átéltem, mert már nem vagyok játékos, de megéltem azt is. Ha egy nagy klubban vagy top játékosokkal, és valahogy elérjük, hogy a csapat legyen az első, csodálatos dolgokat lehet elérni. Tényleg hiszek ebben, és elkötelezett vagyok eziránt. Szóval, ha azt kérdezed, mit szeretnék látni a szezon végén, az az, hogy egy nagyszerű csapatról beszéljünk. Ez csodálatos lenne számomra.

 

 

 

Fordította: Orosz Dániel

Forrás: bundesliga.com

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet