Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Németország
Németország
HOME
Magyarország
Magyarország

Kroos: Nagy felelősségünk van

A német válogatott sok szurkolójának reményei Toni Krooshoz fűződnek a hazai Európa-bajnokságon. Az EURO 2024 pénteken kezdődik és a Real Madrid Bajnokok Ligája-győztese tele van önbizalommal a Skócia elleni nyitány előtt.

Toni Kroos a...

...a Skócia elleni nyitómeccsről: Az első mérkőzés nagyon-nagyon fontos, néha döntő jelentőségű. Az elmúlt néhány torna ezt negatív értelemben is megmutatta. Az utolsó torna, amelyen megnyertük a nyitómeccset, 2016-ban volt. A Skócia-meccs fontos, de nem döntő. Jó lenne az itteni és az ország hangulatának, ha sikerrel vennénk a nyitómeccset. Tudjuk, hogy milyen ellenfél vár ránk. Kellemetlenek lehetnek, fizikailag erősek, kompaktan védekeznek és jól kontráznak. Több mint figyelmeztetve vagyunk. Skócia az a fajta ellenfél, amelyet a válogatott az elmúlt években nagyon nehéznek talált. Senkinek sem kell tudatosítania bennünk, hogy ez egy nagyon-nagyon nehéz nyitómeccs lesz. Szeretném, ha a torna elkezdődne. Felkészültünk, megbeszéltük. Nagyon várjuk már. Nagyon jól felkészültünk a pénteki napra. Ez az előfeltétele annak, hogy jó meccset játsszunk.

... Németország esélyeiről: Ha látod, hogy milyen minőség van a csapatunkban, tudod, hogy mi lehetséges. Az elmúlt néhány mérkőzésen is mutattunk már villanásokat. Ez pozitív érzéssel tölt el. De a játék fázisaiban azt is látjuk, hogy van még hova fejlődnünk. Nincs jobb módja annak, hogy megmutassuk, hogy jól tudunk játszani és jó szerepelni, mint egy torna. Elkerülhetetlen lesz, hogy minimalizáljuk azokat a fázisokat, amelyekben nem mennek olyan jól a dolgok. Mert olyan csapatokkal állunk szemben, különösen a kieséses körben, akik egy akcióval ki tudnak ütni a tornáról. Akkor a torna hamarabb véget ér, mint szeretnénk. Egy kicsit következetesebbnek kell lennünk. Van még hova fejlődnünk. Nem kell rögtön repülni és a favoritok között számon tartani minket. De tisztában vagyunk azzal, hogy mekkora potenciál van bennünk, és hogy bármelyik csapatot képesek vagyunk legyőzni.

... a megfelelő egyensúly egy sikeres szezon után: Az elmúlt hetek után fontos, hogy sebességet váltsunk és rendbe szedjük a fejünket. Most már egyértelműen a tornára összpontosítunk. Legkésőbb a tegnapi érkezésünk után. Most már csak Skócia jár a fejünkben. Minden mást háttérbe szorítunk, majd valamikor újra elővesszük.

... nyomás egy hazai versenyen: Egy hazai verseny mindig különlegesebb. Közvetlen visszajelzést kapsz a küszöbödön - akár pozitív, akár negatív. Németország egy lelkes ország, így nagy felelősségünk van a hazai hangulatért. Tudjuk, hogy miről szól ez az egész. Ez nagy megtiszteltetés, nagy öröm. Nem tudom, hány játékos játszhatott már hazai tornán. Ismerve ezt a nyomást, fontos, hogy élvezzük, mert kiváltságosnak számítunk, hogy egy ilyen tornán játszhatunk. Pozitívan befolyásolhatjuk a hangulatot azzal, amit a pályán teszünk. Van mit jóvátennünk az elmúlt néhány torna után. A legfontosabb, hogy élvezzük az eseményt. Ez jó előfeltétele annak, hogy jól játsszunk.

... vezetői szerepéről: Ez egy olyan csapat, amelyet nem feltétlenül kell vezetni. Mindenkiben óriási vágyat veszek észre, az akarást, hogy meccseket nyerjenek. Ez az alap, ami megvan. Nem kell senkit sem erőltetni. Ez egy speciális helyzet a játék irányát tekintve, mert sok játékos még nem játszott tornát, de ez nem kell, hogy hátrány legyen az elmúlt néhány verseny után. Szükségük van egyfajta támogatásra, biztonságérzetre, amit én a pályán tanúsított viselkedésemmel tudok nyújtani. Végül is elég játékosra van szükségünk ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Minél több játékos érzi jól magát, annál fontosabb. Lesznek nehéz helyzetek a pályán, és nekünk ott kell lennünk. Ez egy bizonyos karizmáról szól. Fontos, hogy azt az érzést közvetítsük a pályán, hogy semmi drámai nem történt, hogy ott vagyunk a nehéz helyzetekben. Lesznek ilyen helyzetek a torna során. Hogy a játékosok jól érezzék magukat a pályán - én így definiálom a vezetést. Hogy azt játsszák, amit tudnak. És ha bármi kétség merülne fel azzal kapcsolatban, hogy "mit csináljak a labdával" - adják oda nekem. Ha a tizenegy játékosból háromnak vannak kétségei a pályán, akkor nem fog működni. De meggyőződésem, hogy ez nem fog bekövetkezni.

... a címek iránti éhségről: Természetesen éhes vagyok, ez együtt járt a visszatérésemmel. Nagyon éhes vagyok a sikerre. A fejemben van, hogy nyáron megnyerjem a tornát. Ha nem lenne meg ez a fantáziám, nem tettem volna meg. Elég éhes vagyok. Azért akarok játszani a tornán, mert meg akarom nyerni.

... Florian Wirtz és Jamal Musiala: Flo és Jamal nagyon-nagyon nehezen kezelhető, kiváló egy az egy ellen. Ők olyan játékosok, akikben védőként kételkedsz. Szerintem mindkettőjük számára kevés határ van - ha egészségesek maradnak és kialakul bennük az a mentalitás, hogy mindent meg akarnak nyerni és következetesen teljesítenek. Csak akkor vagy világklasszis, ha ezt tíz éven keresztül csinálod. Mindkettőjükben minden megvan ahhoz, hogy tíz vagy 15 évig a csúcson játszanak. És nem csak a futballtudásról beszélek, hanem a hozzáállásról és a mentalitásról is.

... a 2006-os nyári mese: Ahogy az egész ország, én is a világbajnokság lázában égtem. Közös célunk, hogy a labdarúgásunkkal kiváltsunk valamit. A szurkolók és Németország készen áll egy jó tornára. Most már minden rajtunk múlik.

 

 

 

Fordította: Cserny Szilárd

Forrás: dfb.de

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet