Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Németország
Németország
HOME
Magyarország
Magyarország

5 tény és adat a Borussia Mönchengladbach elleni Bundesliga-nyitányról

Az 59. Bundesliga-szezon egy igazi örökzölddel indul. A nyitómérkőzésen a Borussia Mönchengladbach és az FC Bayern csapatai mérkőznek meg egymással, péntek este 20:30-tól a Borussia-Parkban.

Hogy mitől lesz idén különleges a nyitómeccs, és hogy a Bayern milyen sorozatot szeretne közvetlenül a nyári szünet után elindítani, azt itt megtudhatják, az 1. játéknap adataiban.

1. A bajnokok veretlenek a nyitómeccsen

A Csikók és a Bayern összecsapása lesz a 20. alkalommal megrendezett hivatalos Bundesliga-nyitány, amelyen hagyományosan a regnáló bajnok vesz részt. Az utóbbi csapat előélete lenyűgöző. A címvédő 19 mérkőzéséből 15-öt megnyert, és csak négyszer osztozott a pontokon. Az FCB tizenegy győzelemmel és két döntetlennel áll. Most azonban a nyitómeccsre nehéz körülmények között kerül sor, hiszen a bajnoknak először kell idegenben játszania.

2. Folytatódik a bajorok gólzápora 2021/22-ben is?

A Bundesliga történetének mindössze harmadik csapataként - az 1963/64-es FC Köln és a 2012/13-as triplázó Bayern után - az FCB-nek az elmúlt szezonban minden mérkőzésen sikerült legalább egy gólt szereznie. A müncheniek gólszériája már 47 Bundesliga-meccs és 71 bajnoki mérkőzés óta tart. Julian Nagelsmann és csapata pedig pontosan ezen a téren szeretne javítani.

3. Hagyományos párharcot kell vívni

A Mönchengladbach elleni párharc mindig is igazi próbatétel volt a Bayern naptárában. A müncheniek 106 Bundesliga-mérkőzésükből 26-ot veszítettek el a Borussia ellen - a német elitligába való feljutásuk óta csak a Werder Bremen ellen veszítettek el ennyit. A majdnem kétszer annyi Bayern-győzelem (51) fényében azonban a közvetlen összehasonlításban eléggé egyértelműen a mérleg a rekordbajnok mellett szól. Az elmúlt négy szezon mindegyikében a Csikók nyerték az első találkozót, míg a visszavágón a Bayern diadalmaskodott. A jó szezonkezdéssel a müncheni csapat most ezt a tendenciát szeretné megállítani.

4. Nagelsmann lesz a harmadik legfiatalabb FCB-edző

Amikor Nagelsmann a Bayern kispadján debütál, pontosan 34 éves és 21 napos lesz, és ezzel a Bayern harmadik legfiatalabb edzője lesz. A debütáláskor csak Reinhard Saftig (31 év, 118 nap) és Sören Lerby (33 év, 253 nap) volt fiatalabb.

5. Lewandowski a korai gólszerzők királya

Az eddigi 58 Bundesliga-szezonban 16 alkalommal sikerült már az FC Bayern játékosának megszereznie a Bundesliga-szezon első gólját. Ez a legmagasabb szám, ezzel a Borussia Dortmundot (nyolcszor) előzi. Ki lehetne jobb jelölt Robert Lewandowskinál, hogy ezt a sorozatot tovább hosszabbítsa. A lengyel a tavalyi szezon végén 41 gólos rekordját állította be és a legutóbbi tíz Bundesliga-meccsének mindegyikén betalált - ha Gladbachban is betalálna, akkor azzal beállítaná a leghosszabb gólszériáját Bayern-mezben (a 2019/20-as szezon elején zsinórban tizenegy meccsen). Ráadásul a világklasszis játékos az elmúlt hat szezonban mindig betalált az első játéknapon - ez a Bundesliga jelenlegi rekordja.

 

 

 

Fordította: Cserny Szilárd

Forrás: fcbayern

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet