Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Németország
Németország
HOME
Magyarország
Magyarország

Ulreich: A Bayernnél nem kellett sokáig gondolkodnom - A HSV-nél sok mindenre nem számítottam

Az FC Bayernnél eltöltött öt sikeres év után a kapus Sven Ulreich most még legalább egy szezont marad a Säbener Straße-n.

A 33. születésnapját ma ünneplő kapus a Transfermarkt interjújában beszél a Münchenbe való visszatéréséről, a döcögős felkészülésről, Manuel Neuer (35) utódjaként tanúsított higgadtságáról, a Hamburger SV-től való idő előtti távozásának hátteréről és pályafutása legnagyobb csalódásáról.

Transfermarkt: A Hamburger SV-nél töltött év után visszatértél régi munkaadódhoz, az FC Bayernhez. Milyenek voltak az első hetek és benyomások az új és egyben a régi munkaadónál?

Sven Ulreich: Nagyon sok ismerős van itt. Ha már néhány évet ott töltesz egy helyen, akkor nagyon sok embert ismersz a klubban. Szóval jó volt visszatérni. De természetesen az edzői stáb részéről is vannak új impulzusok. A csapattal együtt szeretnénk fejlődni új dolgokat elérni.

Transfermarkt: Mit értékelsz különösen az FC Bayernben?

Ulreich: Mindig jól éreztem magam a Bayernnél. Nagyon otthonos itt minden, annak ellenére, hogy ez egy ilyen nagy klub. Nagyon jó a hangulat és ez nagyon ösztönző- nem csak nekem, hanem az összes játékosnak. Ezt értékelem a legjobban az FC Bayernben.

Transfermarkt: Az FC Bayern történetének legdöcögősebb felkészüléséről beszélnek. Hogy látod ezt? Még ha nem is vettél részt a klub történetében minden előkészületben ...

Ulreich: Amit már megtanultam az elmúlt években a Bayernnél: Mindig nehéz elkezdeni a felkészülést egy nagy torna után, amikor még mindig sok játékos hiányzik. Akkor sok tehetséges játékos kap lehetőséget. A legtöbben az A-ifjúsági csapatból érkeznek - persze ez már egy másik szint, mint amikor tavaly a második csapat még a harmadosztályban játszott. De a fiúk jól teljesítettek. Természetesen hiányzik a tapasztalat, és az edzőnek nehéz, hogy már az elejétől valamit begyakoroltasson. Igen, a felkészülés döcögős, de az illetékesek tudták, hogy ezúttal nehéz lehet, főleg, hogy minden harmadik nap meccsünk van. A fiatal játékosoknak ehhez is hozzá kell szokniuk. De viszonylag nyugodtan és optimistán állok hozzá, és nem hiszem, hogy a felkészülési meccsek eredményei meghatározóak lesznek a szezonra nézve.

Transfermarkt: Mikor van jó szezonod Neked és az FC Bayernnek?

Ulreich: Amikor kihoztuk a maximumot a szezonból. Ami azt jelenti, hogy megnyerjük a német bajnokságot. A másik két verseny mindig nehéz, egy meccsen múlhat. De természetesen FC Bayernként mindig arra törekszünk, hogy minden címet megnyerjünk. A lehetőség adott. A jó csapatszellem néha felülmúlja az egyéni játékosteljesyítményre építő csapatok minőségét.

Transfermarkt: Egy évvel ezelőtt friss Bajnokok Ligája-győztesként távoztál az FC Bayerntől. Hogyan értékeled a csapatot és az új edző, Julian Nagelsmann körüli stábot, az első FCB-s időszakodhoz képest?

Ulreich: Jó helyzetben vagyunk. Sok olyan játékosunk van, akik az elmúlt években már megmutatták, hogy rendkívül fontos szerepet játszanak az FC Bayern számára, és még mindig nagyon fiatalok. Ráadásul sok ígéretes tehetség van a csapatban, akik tavaly sérülések vagy más okok miatt nem jutottak szerephez és akiket most fel kell építeni. De most már jó szerepet játszhatnak. Dayot Upamecano személyében az elmúlt két-három év egyik legjobb németországi középhátvédjét hoztuk el. Ő is nagyon fiatal még, ezt sem szabad elfelejteni. És hamarosan, remélhetőleg, minden sérült felépül és visszatér.

Transfermarkt: "Az alapötlet az volt, hogy újra többet játszhassak" - nyilatkoztad nemrég a Kickernek a HSV-hez való, alig egy évvel ezelőtti átigazolással kapcsolatban. Most azonban visszakerültél a Bayernnél a másodhegedűs szerepkörbe. Miért jó ez?

Ulreich: Hamburgban játszottam. Abban reménykedtem, hogy idén sikerülni fog, és feljutunk, és én is újra az első osztályban játszhatok. Rengeteg tényező miatt ez nem jött össze, és végül azt mondtam: "Oké, nem igazán akarok még egy évig a 2. ligában játszani". Aztán körülnéztem, hogy milyen lehetőségek lennének. Ha már a másodosztályban játszol, az ajánlatok nem jönnek olyan bőségesen. Két-három felkérést kaptam kluboktól, ahol többet játszhattam volna. De aztán amikor jött a felkérés a Bayerntől, nem kellett sokat gondolkodnom, mert jól éreztem magam ott. Mindig is nagyon boldog és szenvedélyes voltam a második számú kapusként betöltött szerepemmel kapcsolatban.

Transfermarkt: Milyen alternatíváid voltak konkrétan?

Ulreich: Voltak megkereséseim az első osztályban szereplő kluboktól külföldről is.

Transfermarkt: Alexander Nübel(24) 2020-as átigazolása során Münchenben azt ígérték neki, hogy meccseket fog kapni, hogy Manuel Neuer mögött fejlődhet. A Monacóba való kölcsönbe kerülésével helyet csinált Neked? Van egy hasonló megállapodás, hogy bizonyos számú meccs biztosítva lesz?

Ulreich: Nem. De minden meccsnek örülök, amit kapok. De természetesen azt is tudom, hogy Manu a világ legjobb kapusa, és imád játszani - és ezt is megértem. Ha egy-két meccsel több lesz, akkor boldog leszek, egyébként pedig ugyanolyan szenvedéllyel fogok edzeni mint mindig, és mindent megteszek azért, hogy a csapaton belül jó hangulatot teremtsünk.

Transfermarkt: 2015 óta, amikor az FC Bayernhez igazoltál, nem voltál első számukapus egyszer sem, leszámítva az egy évet Hamburgban. Mi motivál nap mint nap, hogyan tudod mindig fenntartani a szintet?

Ulreich: Először is, öröm, hogy futballozhatok. Ezért kezdtük el játszani mindannyian. Boldog vagyok, hogy minden nap az edzőpályán lehetek, és a világ legjobbjaival edzhetek a Bayernnél, ahol nagyon magas a színvonal. Az én természetemhez tartozik, hogy ha valaminek nekifogok, azt 100 százalékosan csinálom. Semmi mást nem is tehettem. Beletettem a szívemet, és az elmúlt években a Bayernnél többször is szerepléssel jutalmaztak, miután Manu sajnos megsérült. Ha tudod, hogy megkapod a lehetőséget, akkor természetesen jól fel is kell készülnöd.

Transfermarkt: Egyszer azt mondtad, hogy korábban nem bírtál a kispadon ülni. Hogyan reagált volna a fiatal Sven Ulreich, ha állandóan a kispadról kellett volna néznie a meccseket?

Ulreich: Természetesen nem volt szép az, amikor Stuttgartban voltam, és barátságos vagy egyéb meccseken a padon kellett ülnöm. De, amikor a Bayernhez mentem, tudtam, hogy nem fogok rendszeresen játszani. Más a helyzet, a világ legjobb kapusa van elötted. Nagyképűség lenne bármilyen követelést támasztani.

Transfermarkt: A HSV, a 2020-as meglepő leigazolásoddal nagyot szólt, és alátámasztotta a Bundesligába való visszatérési ambícióit. Szerinted miért bukott meg a hamburgi projekt?

Ulreich: Volt néhány tényező, ami nem így alakult, és ebbe nem akarok belemenni. Ez egy olyan év volt számomra, amelyet másképp képzeltem el, amelybe sok reményt fektettem. Sajnos nem így alakult. Ez kiábrándító. Nagy reményekkel és várakozással mentem oda. A futballban néha ez van. A dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan elképzelted - ebben az esetben ez így volt.

Transfermarkt: Hogyan látod a saját teljesítményét?

Ulreich: Természetesen megkérdőjelezem önmagam és a teljesítményem. Ezt is meg kell tennem. Bizonyos mértékig nem kerültem közel a saját teljesítményemhez. De én személy szerint megint tettem egy lépést előre, mert láttam olyan dolgokat, amelyre azt mondtam: ezt nem akarom. Fontos, hogy ilyesmin is keresztülmenjünk.

Transfermarkt: Visszatekintve, hiba volt a HSV-hez való átigazolás?

Ulreich: A HSV egy nagyszerű klub. Nem. Az a hiba, ha nem mersz megtenni semmit, és aztán megkérdezed magadtól: Miért nem tettem meg ezt vagy azt? Természetesen csalódás volt, hogy nem úgy sikerült, ahogyan elképzeltük - ez a lényeg. De nem akarok hibáról beszélni. Ez egy élmény volt. Vittem magammal néhány dolgot a jövőmre nézve is.

Transfermarkt: A korábbi évek meccseinek hiánya esetleg éreztette a hatását?

Ulreich: Nem. Ha hosszú ideje nem játszottál, az első néhány meccs lehet, hogy kicsit döcögős lesz, de aztán belejössz. Viszonylag későn csatlakoztam a csapathoz, így bizonyos dolgok miatt talán nem tudtam úgy beilleszkedni, ahogyan azt tervezték. Egyszerűen sok tényező volt. Sok olyan dolgot találtam, amire nem számítottam. Egyszerűen nem így kellett volna lennie.

Transfermarkt: Mikor döntötted el, hogy újra elhagyod a HSV-t?

Ulreich: Az utolsó meccs után hazamentem, és mérlegeltem magamban: Most mit tegyek? Egyértelmű volt számomra, hogy nem akarom Hamburgban folytatni, személyes okokból sem. Akkor meg kell húzni egy vonalat. Ez viszonylag hamar világossá vált az utolsó meccs után, és akkor leültem a menedzseremmel, Jürgen Schwabbal, és azt mondtam: OK, meg kell néznünk, hogy találunk-e valami mást. Az, hogy a Bayern lesz az, akkor még nem is volt szó. Ez csak három-négy héttel később következett be. Kapcsolatba léptek velem, amikor nyaralni voltam. Aki azt hiszi, hogy ez már korábban is téma volt - az egyáltalán nem így volt.ű

Transfermarkt: Mi volt tulajdonképpen a legjobb döntésed a pályafutásod során?

Ulreich: Hogy elkezdhessek focizni. (nevet) Egy karrier során mindig hozol döntéseket, de szerencséd is kell, hogy azok jók legyenek. Nagyon jól éreztem magam Stuttgartban, ahol határozottan nagyszerű döntéseket hoztam: Hogy meghosszabbítottam a szerződésemet, és hosszú távon ott maradtam, hogy 17 évig játszottam ott. Ez az a klub, amely még mindig közel áll a szívemhez, ahol felnőttem. Eleinte nehéz döntés volt elhagyni Stuttgartot, de Münchenben otthonra leltem, ahol nagyon-nagyon jól érzem magam - a klubban és a csapatban is. Ezért volt sok jó döntésem a pályafutásom során, és nem az az egy vagy akár a legjobb. És most csak örülök, hogy újra Münchenben lehetek. Remélhetőleg még egy-két évig itt maradok. Aztán majd meglátjuk, hogy a futballban folytatódnak-e a dolgok, és ha igen, akkor hogyan.

Transfermarkt: Ezzel szemben mi volt a legnagyobb csalódás a pályafutásod során?

Ulreich: A legnagyobb csalódás vagy a pályafutásom legmélyebb pillanata a 2018-as DFB-kupa-döntő elvesztése volt a Bayernnel a Frankfurt ellen. Akkor még játszhattam. A döntőben papíron mi voltunk a jobb csapat, és nyernünk kellett volna, de aznap nem tudtunk megfelelni a teljesítményünknek. Elvesztettünk egy olyan címet, amelyet megnyerhettünk volna.

Transfermarkt: 33 éves vagy és 2022-ig van szerződése Münchenben. Mit szeretnél megtapasztalni és elérni pályafutásod vége előtt?

Ulreich: Semmiképpen sem akarom elveszíteni a futball örömét. Egészséges vagyok és még szeretnék magammal vinni néhány dolgot, fejlődni és sok mindent megismerni. Julian Nagelsmann egy új edző, aki taktikailag és szakmailag is nagyon jó. Jó tőle is átvenni valamit, ami talán a pályafutásom utáni időszakra is értékes lehet. Úgy gondolom, hogy a Bayernnél jó előfeltételeim vannak.

Transfermarkt: De vajon máshol is játszol még majd első számú kapusként - vagy a Säbener Straße-nál fejezed majd be pályafutásod?

Ulreich: Egy dolgot megtanultam a futballban: hogy nem szabad terveket szőni. Nem élek sem a jövőben, sem a múltban, most élek. A legtöbbször a dolgok úgysem úgy alakulnak, ahogyan elképzelted őket. Ezért hagyom, hogy minden alakuljon, ahogyan majd alakul. A legfontosabb dolog az, hogy egészséges vagyok. Még mindig jól érzem magam. Most egy évem van a Bayernnél, utána majd meglátjuk, mit szeretnék csinálni. De a futballban a tervezéssel ... én már régen felhagytam ezzel.

Transfermarkt: 2019 nyarán jelöltek a válogatottba, de akkor nem mutatkoztál be. Titokban még mindig ott van az álom, hogy DFB-mezben játszhass, vagy ez már nagyon messze van?

Ulreich: Az álom nagyon messze van. Brutális megtiszteltetés volt számomra, amikor meghívtak a válogatottba. Bár nem játszottam, mégis a játékosok közé tartoztam. Ezt nagyon élveztem. Sok játékos örülne, ha ott lehetett volna. Erre mindig is szívesen fogok emlékezni. Ez határozottan szép pillanat volt.

 

 

 

Fordította: Cserny Szilárd

Forrás: transfermarkt.de

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet