Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Németország
Németország
HOME
Magyarország
Magyarország

Oliver Kahn: Itt megtanítjuk, hogyan kell címeket nyerni

Oliver Kahnnal vezérigazgatóként egy új korszak kezdődött, egy vízválasztó pillanatban: a koronavírus járvány új, történelmi kihívásokat jelent.

Beszélgetés a felelősségről, a győzelmi képességről és arról a különleges dologról, amit az FC Bayern kínálhat a játékosoknak.

Kahn Úr, az íróasztal mindig tükrözi tulajdonosának személyiségét. Mit mond Önről az íróasztal?

Alapvetően kényelmesebbnek érzem magam minimál stílusban. Azt hiszem, ha sok minden jár a fejedben, nagyban segít, ha minden jól szervezett. Minél minimalistább egy iroda, annál könnyebb összpontosítani.

Vezérigazgatónak lenni olykor magányos sors lehet, mert végső soron Önnek kell meghoznia a döntéseket. Hogyan kezeli ezt?

Számomra ez a felelősségvállalás nem újdonság. Ez már játékosként, kapusként és kapitányként is így volt, és a játékos pályafutásom után gyorsan megtanultam független üzletemberként, hogy mit jelent messzemenő vagy néha nehéz döntéseket kell hozni. Fontos számomra, hogy csapatban dolgozzak, mert nem tudhat mindent egymaga az ember, vagy nem tud egy személyben mindent megtenni.

Amikor 2020 januárjában csatlakozott az igazgatótanácshoz, az volt a cél, hogy "a legjobbak legyünk bárhol, ahol versenyzünk." Aztán kitört a koronavírus járvány. Feje tetejére állt az FC Bayern világa?

Sport szempontjából természetesen sok területen a legjobbak vagyunk. Gazdaságilag azonban a mai helyzet teljesen más, mint az, amit itt találtam 2020. január 1-jén. Eddig az FC Bayern mindig is ki tudta használni teljes erőforrását. Most, hosszú évek óta először, olyan helyzetben vagyunk, hogy ez már nem így van. A következő négy év nemzeti televíziós bevételei alacsonyabbak lesznek, mint az előző időszaké. A nézőkből származó bevétel valószínűleg ebben a szezonban ismét alacsonyabb lesz a koronavírus miatt. Ezért kreatívnak kell lennünk és új utakat kell felfedeznünk. Ez a mi feladatunk, mert továbbra is az első három hely valamelyikén akarunk lenni Európában.

Mennyire nyomasztó, hogy a Bayern sokat emlegetett fix betéti számlájára most hatalmas nyomás nehezedik, nagyobb, mint amikor elvállalta új posztját?

Különösen a befektetők által vezérelt angol klubok hatalmas pénzügyi befolyással rendelkeznek. Ennek ellenére mindig sikerült kompenzálni ezt a versenyhátrányt. Mindennel dolgozunk, amink van, mert mi vagyunk az FC Bayern. Mi különböztet meg minket mindenkitől? Az, hogy mindig nagyon erős közösségünk és nagyon erős sikerkultúránk volt. Másoknak is van győztes mentalitása - de nekünk megvan ez a különleges képességünk a győzelemre. Itt megtanítunk mindenkit nyerni, ez az egy, nagyon is megkülönböztető vonás itt. Saját tapasztalataim alapján elmondhatom, mennyit ad egy játékosnak egy korszak alakítása. Sok játékos csak akkor veszi észre, hogy mit ér egy korszak meghatározó részének lenni, amikor karrierje véget ért.

Gondolja, hogy a mai játékosok az önazonosság érdekében lemondanak a páratlan milliós fizetésről egy másik klubban?

Természetesen tudom, hogy a pénznek mindig szerepe van. De a játékos is olyan személy, akinek gondolnia kell rá: a karrier gyorsabban véget ér, mint gondolná - és hogyan emlékezzenek a rajongók rád? Mit mondanak rólam a végére? Hol a helyem? Az FC Bayern hihetetlenül sok mindent kínál a játékosainak. Ezzel mindenkinek tisztában kell lennie. A múltban az FC Bayern sok játékosa rájött, hogy mit is lehetséges itt elérni. És soha senki nem bánta meg, hogy sok időt töltöttek a klubban.

Az irodája ajtaja mindig nyitva lesz a játékosok előtt, mint Karl-Heinz Rummenigge és Uli Hoeneß esetében?

Természetesen. És nézd meg: még két ajtóm is van itt (nevet). A járvány kezdetén nehéz volt számomra, mert a higiéniai szabályok miatt csak korlátozottan tudtam kapcsolatba lépni a csapattal. Nagyon fontos számomra, hogy beszélgethessek a játékosokkal.

Julian Nagelsmann új edzőként az optimista lelkületét árasztja szét - ez hasonlóan jó az FC Bayern számára is, amikor a koronavírus már több mint egy éve megbénítja az egész világot, és mindenki vágyik az új kezdetekre?

Biztos vagyok benne, hogy ebben a helyzetben az emberek szeretnének valami újat, frisset megtapasztalni. Valamit, ami előremutató. Ez izgalmat kelt. Az izgalom mindig jó. Az optimizmus érzése még jobb. És ezt érezzük itt most.

Játékosként három célja volt az FC Bayernben: a bajnokság, DFB Kupa és a Bajnokok Ligája. Milyen hosszabb távú céljai vannak az FC Bayern vezérigazgatójaként?

A labdarúgás mindig a következő mérkőzés megnyeréséről szól. Ezért vagyunk itt, és erről szól a mindennapos üzlet: a labdarúgás ilyen magas szintjének fenntarthatóságának megteremtése. Sportszakmailag azt a célt tűztem ki magam elé, hogy megszilárdítsam a múltban elért sikereinket. A kihívások ugyanúgy fognak üldözni minket, mint korábban. Tisztában kell lennünk ezzel. Általában az a célom, hogy a szurkolók azt mondják az FC Bayernről: ez az én klubom, ez a világ legjobb klubja. Szeretném, ha az FC Bayern több lenne, mint az emberek sikere. A klubnak meg kell teremtenie az azonosulás érzését, és fontos célt kell adnia a szurkolóinknak az életben. Hogy szurkolóink büszkék lehessenek a klubjukra.

 

 

 

Fordította: Utassy Roland

Forrás: fcbayern

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet