Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Németország
Németország
HOME
Magyarország
Magyarország

Kahn Lewandowskiról: Egy évszázadnyi teljesítmény - talán az örökkévalóságnak

Oliver Kahn, aki maga is kétszer lett lett az év focistája, méltatja Lewandowski 2021-es díját, mint a Bayern München elnöke, valamint valamikori világklasszis kapus.

Oliver Kahnnak máris egy ide passzoló címlap jut eszébe, amikor hallja a 2021-es év futballistája választás eredményét. Előtte még egy elismerő mosolyt láthatunk tőle, utána azt mondja FC Bayern München elnöke: " Én úgy nevezném ezt a választást, hogy Ki más?"

356 szavazattal nyert Lewandowski, míg 41 szavazatot kapott a második helyezett Thomas Müller - ez 315 szavazat különbség. Már 2020-ban is a Bayern középcsatára lett a szavazás győztese.

"Egyszerűen hihetetlen, hogy mi mindent ért el Robert Lewandowski 2020/2021-ben" - mondja Kahn. A háromszorosan a világ legjobb kapusának megválasztott Kahn 1994-2008 között volt a Bayern kapusa, hat éves kora óta volt a Karlsruhes SC játékosa, így emlékszik vissza régi éveire: "Fiatal srácként hallottam, hogy van egy játékos, aki Bundelisga rekordodt állított fel 40 góllal" - az 1971/72-es szezonban, amikor Kahn még csak 3 éves volt. "Egy ember sem gondolta volna, hogy valaha is képes lesz valaki ennek a rekordnak a nyomába érni... aztán jött Lewandowski. Ő képes volt ezt a topkvótát beállítani, és még egyet rá is tenni mindössze 29 mérkőzésen. Ennek egy évszázados teljesítménynek kellett lennie"- fogalmazott Kahn.

 

Kérdések a korábbi világklasszis kapushoz, Kahnhoz: Mitől lesz Lewandowski ilyen jó?

Kahn előbb mély levegőt vesz és elmagyarázza ezt egy kapus szemszögéből: "Robert olyas valaki, akinek nagyon kevés helyzet is elég. Már önmagában ez a tudás is egy pszichológiai előny egy csatárnak. Te mint kapus tudod, hogy ha lehetősége lesz, nagy valószínűség szerint értékesíteni is fogja azt. Hihetetlenül prezíc a befejezésben, itt már-már gyilkos ösztönről beszélünk. Te ott egyszerűen esélytelen vagy, mint kapus. Hihetetlenül jó érzéke van ahhoz, hogy előre lássa, mit fog csinálni a kapus. Ez egy csatárnak nagyon fontos. És mindemellett megvan az érzéke ahhoz, hogy ott legyen, ahol csatárként lennie kell. Ehhez jön hozzá, hogy egy kiváló csapata van, akik szituációkat kreálnak számára, amiket ő be tud fejezni. Ezt ő is tudja."

Most Kahn Lewandowski fizikai erősségeiről beszél: "Hihetetlenül gyors, mozgékony. Az, hogy ő egy atléta, magától értetődő, mivel ő is, mint Christiano Ronaldo naponta dolgozik a kondícióján. Állandó jelleggel tovább akarja magát fejleszteni. Soha nem érte be azzal,amit elért, mindig többre törekedett. Mindenképp meg akarta nyerni a Bayernnel a bajnokok Ligáját és a minden rekordot beállítani. Összegezve:Robert Lewandowski egyszerűen egy tökéletes Bayern játékos."

Kahn le van nyűgőzve az igazi 9-es kvalitásától, aki egyszerre tud focizni és gólokat is lőni, aki a centrumban mindig megjátszható. Kahn még kicsit gondolkodik és módosítja mondandóját: "Abszolút világklasszis, olyan, amilyet ezen a pozíción keveset látni."

Lewandowski ezt testesíti meg - a Bayern München szerencséjére, aki Lewandowski találataiból profitál - 294 rúgott gól 7 év alatt. "Mindemellett egy ilyen játékos egyszerre növeli meg a klub imidzsét és vonzerejét. A játékosok látják, hogy nálunk tényleg mindent meg lehet nyerni"- mondta Kahn. "Ezért is örültünk annyira, mikor 2020-ban 'A világ legjobb focistájának' választották meg és bebizonyította, hogy ilyen címeket a Bayern Münchennel is el lehet érni. Ilyen kitüntetések egyszerre minősítik az egész csapatot"- mondta Kahn.

"Természetesen nagyon örülünk ennek a címnek, de én ezeket mindig a csapattársaimnak szenteltem.' Kahn 2000-ben és 2001-ben lett Németország legjobb focistájának megválasztva. Háromszor egymás után még egy profinak sem sikerült megnyernie az 1960 óta létező választást. Kahn utalt az Európa bajnok Giorgio Chiellini (36), valamint Leonardo Bonucci (34) életkorára. Mindkét rutinos játékos bebizonyította az ellenkezőjét, hogy egy bizonyos kor felett már természetesnek véljük, hogy csökken a játékosok teljesítőképessége. "Mindig lesznek játékosok, akik a fegyelmezettségüknek köszönhetően képesek lesznek arra, hogy évek múltával is top teljesítményt tudjanak nyújtani"- mondta Kahn utalva Chrtistiano Ronaldóra, vagy Lewandowskira, aki augusztus 21-én lesz 33 éves. "Nem látok semmi okot arra, hogy miért kéne változnia Robert teljesítményének."

Tehát egy "mesterhármas" is teljes mértékben lehetséges ezen az évenként megtartott rangsoroláson.

 

 

 

Fordította: Sziklai Balázs

Forrás: kicker

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet